FOTO Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra jaunais Ambulatorais centrs varēs aprūpēt ap 170 pacientu dienā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Līga Gredzena / LETA

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) jaunatklātajā multifunkcionālajā Ambulatorajā centrā ārstēšanu, rehabilitāciju un ambulatoro aprūpi psihiatrijas un narkoloģijas dienas stacionāros varēs saņemt aptuveni 170 pacientiem dienā, aģentūru LETA informēja iestādē.

Ēkas atklāšanas pasākumā RPNC valdes priekšsēdētāja Sandra Pūce vērsa uzmanību, ka šogad iestādei aprit 200 gadu dibināšanas jubileja.

FOTO: Atklāj Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra jauno ambulatoro centru

Viņa izteica pateicību visiem, kuri bijuši iesaistīti Ambulatorā centra tapšanas procesā, it īpaši Veselības ministrijai, kura uzņēmās šo uzdevumu, visām valsts institūcijām, kuras ir gan kontrolējušas, gan konsultējušas visā projekta laikā, kā arī visiem centra mediķiem un speciālistiem, kuri ieguldījuši savu pieredzi un zināšanas, lai veidotu ēku funkcionāli piemērotu un efektīvu.

Paredzēts, ka jaunatklātais centrs ļaus centram sniegt iedzīvotājiem mūsdienīgu, kvalitatīvu un visaugstākajiem standartiem atbilstošu ambulatoro ārstniecību un rehabilitāciju.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) uzsvēra, ka mentālā veselība ir globāla aktualitāte. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati atspoguļo, ka katrs astotais cilvēks dzīvo ar psihisku saslimšanu, taču psihiatrija attīstās un tas nozīmē - mūsdienīgu un pasaules pieredzē balstītu plašu medikamentozo terapiju, kas tiek kombinēta ar rehabilitācijas iespējām.

"Jau šobrīd psihiatra vadītas multiprofesionālās komandas ietvaros katram pacientam ir iespēja saņemt mērķētu palīdzību. Tāpat veselības atjaunošanas procesā liela loma ir terapeitiskām attiecībām un videi, kurā pacients atrodas. Tādēļ esmu gandarīts atklāt plašu un gaišu telpu, kur var pacienti jutīsies labāk. Mums ir jālauž veci stereotipi un jābūt drosmīgiem, lai runātu par šīm tēmām un palīdzētu cilvēkiem," sacīja ministrs.

Jaunajā divstāvīgajā ēkā atrodas pacientu reģistratūra, modernā konferenču zāle, iekārtotie konsultāciju kabineti, dienas stacionāru palātas un telpas, ergoterapijas un mūzikas, deju, mākslas, gaismas, drāmas terapiju kabinetus, rehabilitācijas zāles ar trenažieriem, kā arī jaunākajām rehabilitācijas tehnoloģijām, kā, piemēram, medicīnas sistēma "Nirvana", kas, izmantojot virtuālo realitāti, palīdz veikt motoro un kognitīvo funkciju rehabilitāciju. Ar šo sistēmu rehabilitācijas vingrinājumu izpilde tiek papildināta ar intensīvu sensori neiroloģisko stimulāciju, kuras pamatā ir vizuālā un audiālā atgriezeniskā saite ar spēcīgi stimulējoša iedarbību. Tādējādi pacients saņem vairākus kognitīvus un mehāniskus stimulus, kā arī palielinās visa rehabilitācijas procesa efektivitāte salīdzinājumā ar tradicionālo terapeitisko pieeju.

Jaunais Ambulatorais centrs pieņemt pacientus jaunajās telpās uzsāks jau 4.martā.

Ēkas kopējā telpu platība ir 2748,36 m2. Būvdarbu ģenerāluzņēmējs un projektētājs ir pilnsabiedrība "3A". Ambulatorā centra kopējās izmaksas ir 7 259 692 eiro ar pievienotās vērtības nodokli, no tā 6 170 738 eiro ir ERAF finansējums, 653 372 eiro ir valsts budžeta finansējums un 435 582 eiro ir paša centra finansējums.

RPNC pagājušajā gadā ambulatoro apmeklējumu skaits bija 65 776, vecajā Tvaika ielas 2 Ambulatorajā nodaļā bija 27 772 psihiatrijas un 19 871 narkoloģijas apmeklējums. Savukārt sniegto rehabilitācijas manipulāciju skaits pārsniedz 2000.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu