VIDEO "Abus darbus daru vienlaicīgi." Jakovins Saeimas sēžu laikā pilda medicīniskos dokumentus (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāts Juris Jakovins piedalās Saeimas sēdē, kuras laikā jaunievēlētais Valsts kontrolieris nodod zvērestu.
Saeimas deputāts Juris Jakovins piedalās Saeimas sēdē, kuras laikā jaunievēlētais Valsts kontrolieris nodod zvērestu. Foto: Zane Bitere/LETA

Ārsta profesija ir viena no retajām, ko Saeimas deputāti drīkst apvienot ar politisko amatu. Šajā sasaukumā deputāts un dakteris Juris Jakovins darbu apvienošanu pacēlis jaunā līmenī. Vismaz pēdējo gadu viņš Saeimas plenārsēdes pavada nevis debatējot ar kolēģiem un oponentiem, bet cītīgi aizpildot pacientu medicīnisko dokumentāciju, novērojis LTV raidījums "de facto".

"Kādreiz rakstu, kad ir temati tādi, kas jau zināmi," sēdes pārtraukumā neslēpj Jakovins. Uz piebildi, ka piefiksēts pacientu kartītes rakstām visās pēdējās sēdēs, Jakovins atbild: "Varbūt, vairāk vai mazāk." 

Viņš savu rīcību skaidro ar to, ka jau iepriekšējā dienā komisijās visi jautājumi esot izdiskutēti: "Es esmu pieradis gan klausīties, gan rakstīt vienlaicīgi. Es abus darbus daru vienlaicīgi." 

Atzīmējot kara Ukrainā otro gadskārtu, Saeimas deputātus svinīgā sēdē uzrunāja Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks. Arī uzrunas laikā Jakovins nepārstāja pildīt medicīniskos dokumentus un ilgiem aplausiem neļāvās.

Jakovina ģimenes ārsta prakse Valmierā ir lielākā visā Latvijā, apstiprina Nacionālajā veselības dienestā.

Gada sākumā praksē bija reģistrēti 7384 pacienti. Optimāls pacientu skaits ģimenes ārstu praksēs Latvijā ir līdz diviem tūkstošiem.

Pirms nepilna pusotra gada, uzsākot darbu Saeimā, Jakovins Latvijas Televīzijai klāstīja, ka dienā pietikšot stundu gan strādāt par deputātu, gan aprūpēt pacientus, gan izgulēties.

Lai visu pagūtu, Jakovins ceļoties četros no rīta.

Tomēr pilnvērtīgi iesaistīties parlamenta debatēs deputātam laika, acīmredzami, nav. Šajā sasaukumā Jakovins kāpis tribīnē reti. Divreiz debatēja par budžetu, vienreiz iebilda pret smēķēšanas aizliegumu telpās.

"Bieži es neesmu kāpis [tribīnē], bet kāpis esmu. Teiksim, par mani ir vēl sliktāki, kas vispār nekāpj debatēs, bet es domāju, ka es pietiekoši daudz Saeimas komisijās izdaru," saka Jakovins.

Iespējams, deputāts komisijās tiešām ir aktīvāks. Ja vien uz tām atnāk.

Pagājušajā gadā no 78 Tautsaimniecības komisijas sēdēm deputāts apmeklējis mazāk nekā pusi. Labāks apmeklētības rādītājs – virs 80% - Jakovinam ir Pilsonības, migrācijas un saliedētības komisijā. Viņš skaidro, ka otrdienās kavē komisijas sēdes, jo mājās strādā ar Saeimas dokumentiem.

Jura Jakovina ģimenes ārsta prakses darbu nodrošina viņa sievai piederošs uzņēmums SIA "Kārvins". Līdz iekļūšanai Saeimā uzņēmuma īpašnieks bija Jakovins pats. 2022. gadā "Kārvins" strādāja ar 798 224 eiro apgrozījumu un 78 704 eiro peļņu, teikts gada pārskatā. Uzņēmumā togad bija 21 darbinieks, un paralēli ārsta praksei tas sāka audzēt ķiplokus. Šogad plānotais valsts finansējums Jakovina ārsta praksei ir 454 308 eiro.

Jakovins skaidro, ka, ņemot vērā lielo pacientu skaitu, viņam daudz laika jāvelta formalitātēm:

"Es pieņemu 100 cilvēkus dienā. Protams, ļoti ātri strādāju, daudz uzticu ārsta palīgiem." 

Lielo pacientu skaitu Jakovins uzskata par kvalitātes kritēriju: "Ja viņiem nepatiktu, viņi nenāktu." 

No Veselības inspekcijas skaidrojuma izriet, ka pacientu kartīšu vadāšana apkārt varētu būt medicīnas dokumentācijas lietvedības pārkāpums. Runājot vispārīgi par noteikumiem, kas regulē medicīnisko dokumentu kārtību, inspekcijas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Balode atzīmē, ka ārpus ārstniecības iestādes darba laika pacienta medicīniskos ierakstus jāglabā atsevišķā slēdzamā telpā vai slēdzamos skapjos. Raidījums secina, ka pacientu kartīšu ņemšana līdzi uz Saeimu ādas portfelī diez vai ir noteikumiem atbilstoša dokumentu glabāšanas vieta.

Ģimenes ārsta Jakovina nodošanās medicīnas kartīšu pildīšanai likumprojektu pieņemšanas laikā netraucē viņa kolēģiem no Zaļo un Zemnieku savienības. Partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis uzskata, ka Jakovins spēj pilnvērtīgi pildīt deputāta pienākumus un atzīmē, ka kolēģis aktīvāk darbojas komisijās, nevis no parlamenta tribīnes.

"Tas, kā mūsu frakcija pieiet Saeimas sēdēm, ir ļoti atbildīgi. Ja jūs pasekosiet citiem deputātiem no citām frakcijām, tur spēlītes spēlē, tīksminās par saviem video, tā tālāk. Tas nav mūsu stils. Mēs nākam šeit strādāt," teic Rokpelnis.

Jāatzīmē, ka Saeimas Kārtības rullī minēts deputātu pienākums piedalīties Saeimas darbā, bet būtībā vienīgā prasība ir apmeklēt plenārsēdes. Cik aktīvi iesaistīties likumu pieņemšanā, tas ir katra paša ziņā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu