Šolcs: Lielbritānijai nevajadzētu izdot ASV Asanžu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Foto: photocosmos1/Shutterstock

Vācijas kanclers Olafs Šolcs paudis viedokli, ka Lielbritānijai nevajadzētu izdot Savienotajām Valstīm vietnes "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu.

"Domāju, ka būtu labi, ja Lielbritānijas tiesas piešķirtu viņam nepieciešamo aizsardzību, jo, ņemot vērā to, ka viņš ir izpaudis ASV valsts noslēpumus, viņam jārēķinās ar vajāšanu ASV," norādīja Šolcs, atbildot uz jautājumiem profesionālās izglītības centrā Vācijas dienvidos.

Viņaprāt, šāda iespējamība ir palielinājusies, jo ASV pārstāvji pēdējā tiesas sēdē "nespēja pārliecināt britu tiesnešus, ka iespējamais sods no Lielbritānijas skatupunkta būtu attaisnojams," sacīja Šolcs.

Vašingtona vēlas tiesāt Asanžu par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem nopludināto militāro un diplomātisko dokumentu. Ja viņu atzīs par vainīgu, viņam draud līdz 175 gadiem cietumā.

52 gadus vecais Asanžs kopš 2019.gada atrodas stingrā režīma cietumā Londonā. Pirms tam viņš septiņus gadus pavadīja Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. 2019.gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

2019.gada aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja. Lielbritānijas tiesa piesprieda viņam 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā. Pēc soda izciešanas viņš tika paturēts Belmāršas cietumā, kamēr tiek izskatīta ASV prasība viņu izdot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu