Ap 70 000 "mirušu" bankas kontu, kuros vēl stāv nauda. Aicina risināt iedzīvotājiem sāpīgu problēmu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kirill Aleksandrovich/Shutterstock

Finanšu nozares asociācija aicina likumdevēju risināt jautājumu par kontiem Latvijas komercbankās, kuru īpašnieki jau ir aizsaulē devušies, ziņo Latvijas Radio. 

Finanšu nozares asociācijas vecākais padomnieks juridiskajos jautājumos Edgars Pastars Latvijas Radio stāsta, ko darīt ar naudu, kas atrodas miruša radinieka bankas kontā.

"Kā dzīvē notiek – parasti viņi paņem nelaiķa bankas karti un aiziet izņemt naudu bērēm. Parasti pārsimt, 300, 400 eiro, kas arī nav ļoti likumīgi, bet finanšu sektors saprot šīs lietas un mēs neziņojam par tādām, ja tās ir samērīgā apjomā, protams.

Ja mantojums nav pietiekami ievērojams, līdz ar to viņu neviens radinieks nekārto pie notāra, kā rezultātā kontos paliek atlikumi – simt, divsimt, trīssimt eiro," stāsta eksperts.

Nozares asociācija aicina pilnveidot regulējumu, lai nebūtu jāgaida 60 gadu, kad šī nauda tiktu ieskaitīta bankas ieņēmumos.

"Šai naudai būtu jānonāk valsts ieņēmumos jau krietni ātrāk," saka Pastars.

Tikmēr Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektors Gatis Litvins Latvijas Radio norāda – ja bankas kontā ir daži simti eiro, radinieki mantošanas procesu visbiežāk nesāk, un problēmas rodas, ja noguldījumi ir bankās, kas atrodas ārvalstīs.

"Ja Eiropas Savienības ietvaros, tad vēl kaut kā notārs var iedarbināt Eiropas Savienības tiesību aktos paredzētos instrumentus. Bet, ja konti atrodas trešajās valstīs, tad situācija ir tuvu bezcerīgai. Un tas pats arī attiecas uz visiem šiem mūsdienu digitālajiem īpašumiem kā kriptovalūta un tā tālāk," Latvijas Radio skaidro Litvins.

Latvijas bankās ir apmēram 70 000 kontu, kuru īpašnieki ir miruši, bet nauda palikusi, ziņo Latvijas Radio.

Plašāk lasiet portālā "lsm.lv"

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu