Jelgavas novada deputāti vēl nelemj par Lasmaņa atbrīvošanu. Izskan minējumi par viņa nomainītājiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis
Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis Foto: facebook.com/madarslasmanisjelgavasnovadam

Jelgavas novada domes deputāti šodien tomēr vēl nelems par priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) atbrīvošanu no amata.

Šodienas domes sēdē Jelgavas novada deputāti ar deviņām balsīm par un piecām pret, četriem atturoties, noraidīja papildjautājuma par mēra Lasmaņa atbrīvošanu no amata iekļaušanu sēdes dienaskārtībā.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 34.pantam, domes sēdes darba kārtību var grozīt - izslēgt vai papildināt ar jauniem darba kārtības jautājumiem -, ja par to nobalso vismaz divas trešdaļas klātesošo domes deputātu. Līdz ar to par dienaskārtības papildināšanu būtu jābalso 12 deputātiem.

Par jautājuma iekļaušanu darba kārtībā balsoja četri Latvijas Zemnieku savienības (LZS) deputāti - domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola, Lolita Duge, Juris Lavenieks un Juris Razživins, un trīs no Latvijas Reģionu apvienības saraksta ievēlētie deputāti - Dainis Liepiņš, Vidmants Rinkuns un Dina Tauriņa un divi Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" deputāti - Gundars Liepa un Oskars Cīrulis.

Pret balsoja Latvijas Zaļās partijas deputāti Andris Ozoliņš, Ģirts Neija un Jānis Kažotnieks, LZS deputāts Jānis Počs un "Saskaņas" deputāte Irina Dolgova.

No lēmuma pieņemšanas atturējās "Jaunās vienotības" deputāti Artūrs Semjonovs un Uldis Ainārs, LZS deputāts Pēteris Veļeckis un pats Lasmanis. Lasmaņa partijas biedrs Emīls Dobrājs balsojuma brīdī sēdē nepiedalījās.

Deputāte Irina Dolgova (Saskaņa), vaicāta, kāds būs viņas balsojums 3.aprīļa sēdē, aģentūrai LETA sprieda, ka esot "jāvērtē situācija kopumā" - izpilddirektores Līgas Lonertes darbi, Lasmaņa darbi.

Viņa nosoda videoierakstā redzamo Lasmaņa rīcību, bet domā, ka vēl sliktāk esot rīkojušies kolēģi, kas ierakstu publiskojuši, jo situāciju esot vajadzējis "risināt iekšēji". Viņa kā argumentu Lasmaņa aizstāvībai redz to, ka Budžeta komisijas sēdes nekad nav bijušas publiskas, turklāt domes priekšsēdētājs nav zinājis, ka viņa veiktās darbības ir redzamas arī kolēģiem, kuri sēdēs gaitā nav uz to norādījuši, "kas būtu koleģiāli".

Dolgovas ieskatā, lai atbrīvotu Lasmani no amata, ir jāvērtē viņa profesionālā darbība, bet pašvaldībā esot "sākušās politiskās spēles ar izpilddirektori", kuras darbu savukārt piedāvā izvērtēt Lasmanis.

Dolgova zināja stāstīt, ka pāris gadus iepriekš pret Lonerti bijusi ierosināta disciplinārlieta un konstatēti pārkāpumi saistībā ar darba braucienu noformēšanu, bet tad Lasmanis uzstājis, ka izpilddirektorei jāpaliek. "Iekšējā izmeklēšanā bija konstatēti pārkāpumi, tostarp arī finansiālie, kas ir pierādīti, bet Lasmanis bija tas, kas izglāba Lonerti," izteicās Dolgova.

"Lonerte vienmēr veiksmīgi saslimst, kad ir sarunas par kādiem nopietniem jautājumiem," apgalvoja deputāte, kura uzskata, ka izpilddirektore būtu jāatstādina, jo ilgstoši esot vērojami pārkāpumi, piemēram, dienesta auto nodošana trešajām personām un izmantošana savām privātajām vajadzībām, par ko pašvaldība vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Savukārt deputāts Uldis Ainārs (JV) uzskata, ka Lasmanim pašam vajadzētu atkāpties, negaidot balsojumu pēc Lieldienām. Deputāta vērtējumā, Lasmanis būtu nomaināms par sliktu Budžeta komisijas darba organizēšanu. Arī Lasmaņa rīcībai 13.marta sēdē neesot attaisnojuma.

Lasmaņa un Lonertes publiskā konflikta kontekstā lielākā problēma esot tā, ka Jelgavas novadā lēmējvara neesot nodalīta no izpildvaras. Lonerte gan Saeimas, gan pašvaldību vēlēšanās kandidējusi no Latvijas Zemnieku savienības (LZS) saraksta, atzīmēja Ainārs, kuru nepārliecinot Lonertes apgalvojums, ka viņa nav LZS biedre.

Šobrīd "visa vara Jelgavas novadā aizies zemniekiem", par iespējamajām politiskajām pārmaiņām novadā sprieda Ainārs.

Ainārs prognozēja, ka Lasmanis varētu zaudēt amatu un viņa vietā varētu ievēlēt Emīlu Dobrāju (LA) vai Ilzi Vītolu (LZS), un "desmitnieks rullēs tālāk".

Par šādu iespējamo domes nākamo vadību izteicās arī Aināra partijas biedrs Artūrs Semjonovs, kurš uzskata, ka Dobrāja iebalsošana amatā "palīdzētu saturēt kopā koalīciju".

Pats Dobrājs gan nekādi nekomentēja šādu viedokli un arī nevēlējās atklāt, vai ir bijušas kādas sarunas par to, kas varētu ieņemt pašvaldības vadītāja krēslu, ja gadījumā Lasmanis tiktu atcelts no amata.

Kā vēstīts, domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS) vakar iesniegusi priekšlikumu šodienas domes sēdes darba kārtībā iekļaut jautājumu par priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata.

Pagājušās nedēļas nogalē septiņi Jelgavas novada domes deputāti iesniedza pašvaldībā pieprasījumu par Lasmaņa atbrīvošanu no amata. Saskaņā ar Pašvaldības likumu šis jautājums būtu iekļaujams tuvākās domes sēdes darba kārtībā, kas izsludināta 27.martā.

Saņemot iesniegumu no kolēģiem par savu atbrīvošanu, domes priekšsēdētājs jautājumu nav iekļāvis kārtējā sēdē, nolemjot izsludināt citu sēdi - 3.aprīlī.

Pieprasījumu par Lasmaņa atbrīvošanu parakstījuši četri Latvijas Zemnieku savienības deputāti - domes priekšsēdētāja vietniece Vītola, Lolita Duge, Juris Lavenieks un Juris Razživins, un trīs no Latvijas Reģionu apvienības saraksta ievēlētie deputāti - Dainis Liepiņš, Vidmants Rinkuns un Dina Tauriņa.

Jelgavas novada domē ir 19 deputāti, kuri pārstāv septiņas politiskās partijas. Lai atbrīvotu no amata domes priekšsēdētāju, par to jābalso vismaz desmit deputātiem.

Atsevišķi Jelgavas novada pašvaldības politiķi un amatpersonas prasa vērtēt domes priekšsēdētāja Lasmaņa rīcību, Budžeta komisijā līdztekus sēdes vadīšanai pievēršoties kādas sievietes kājām.

21.martā sociālajos tīklos nonācis video no komisijas 13.marta sēdes, kurā novada domes priekšsēdētājs Lasmanis piedalās attālināti un redzams, sēžot automašīnā vadītāja sēdeklī. Sēdei tuvojoties noslēgumam, noprotams, ka automašīnas aizmugurējā sēdeklī iesēžas vēl kāds un starp priekšējiem sēdekļiem parādās zeķbiksēs tērpta sievietes pēda, kas kadrā vērojama ilgstošu laiku. Lasmanis pieskaras kājai un viņa roka "pievēršas" personai automašīnas aizmugurējā sēdeklī.

Ar lūgumu vērtēt Lasmaņa rīcības ētiskumu pie deputātiem vērusies Jelgavas novada izpilddirektore Līga Lonerte, kuru Lasmanis savukārt tagad rosina atbrīvot no amata.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu