Pēc "Novičok" lietas Navaļnijs sāka rakstīt memuārus. Grāmata nāks klajā oktobrī

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs
Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Rudenī klajā nāks Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija memuāri, pavēstīja politiķa atraitne Jūlija un ASV izdevniecība "Alfred A. Knopf".

Memuāriem dots nosaukums "Patriots", un grāmata klājā nāks 22.oktobrī.

Navaļnijs grāmatu sācis rakstīt 2022.gadā. Iepriekš par memuāriem nekas nebija zināms.

"22.oktobrī Alekseja biogrāfija iznāks vienlaikus vairākās valodās," teikts opozicionāra atraitnes paziņojumā, ko platformā "Telegram" publicējusi Navaļnija komanda.

"Tā ir jau pārtulkota 11 valodās, un iepriekšpasūtīšana ir iespējama, sākot ar šodienu. Tā noteikti iznāks arī krievu valodā," norādīja Navaļnaja.

Alekseja Navaļnija sieva Jūlija pēc vīra nāves publiski paziņoja, ka opozīcijas politiķi nogalinājis Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa turpinās vīra darbu, ziņo "Meduza".

"Es turpināšu Alekseja Navaļnija darbu. Turpināšu cīnīties par mūsu valsti, un es aicinu jūs stāvēt man blakus.

Dalīties ne tikai bēdās un bezgalīgajās sāpēs, kas mūs apņem un nelaiž vaļā. Es lūdzu jūs dalīties savās dusmās. Dusmās un naidā pret tiem, kuri uzdrošinās nogalināt mūsu nākotni."

Navaļnija arī atzīmēja, ka viņa zina, "kādēļ Putins nogalināja Alekseju", un viņa biedri par to pastāstīs tuvākajā laikā.

"Sveiki, šeit Jūlija Navaļnija. Šodien pirmo reizi vēlos jūs uzrunāt šajā kanālā. Man nevajadzēja atrasties šeit. Man nevajadzēja ierakstīt šo video. Manā vietā vajadzētu būt citam cilvēkam, bet šo cilvēku nogalināja Vladimirs Putins," video iesāk Alekseja sieva.

"Pirms trim dienām Vladimirs Putins nogalināja manu vīru Alekseju Navaļniju. Putins nogalināja manu bērnu tēvu, Putins atņēma visdārgāko, kas man bija, tuvāko un mīļāko cilvēku.

Bet Putins arī tev atņēma Navaļniju.

Kaut kur kolonijā tālu ziemeļos, aiz polārā loka, mūžīgā ziemā Putins nogalināja ne tikai Alekseju Navaļniju – cilvēku.

Kopā ar viņu viņš gribēja nogalināt mūsu cerības, mūsu brīvību, mūsu nākotni. Iznīcināt un likvidēt labāko pierādījumu tam, ka Krievija var būt savādāka, ka mēs esam stipri, ka esam drosmīgi, ka ticam un izmisīgi cīnāmies un gribam dzīvot savādāk.

Visus šos gadus esmu bijusi kopā ar Alekseju: vēlēšanas, mītiņos, mājas arestos, kratīšanās, aizturēšanās, cietumā, saindēšanās, atkal mītiņos, arestos un atkal cietumā."

Tad video redzams video un attēls no 2022. gada: "Šī ir mūsu pēdējā tikšanās ar viņu 2022. gada februāra vidū, mūsu pēdējā fotogrāfija. Tieši pēc diviem gadiem Putins viņu nogalinās."

"Visus šos gadus esmu bijusi blakus Aleksejam. Man bija prieks būt kopā ar viņu un atbalstīt viņu.

Bet šodien es vēlos būt ar tevi, jo zinu, ka tu esi zaudējis tikpat daudz, cik es. Aleksejs nomira kolonijā pēc trīs gadu spīdzināšanas un mokām.

Viņš ne tikai bija ieslodzīts, bet arī bija pakļauts citiem ieslodzījuma apstākļiem. Viņu spīdzināja, turēja soda kamerā, betona kastē."

Tad video ir redzams Navaļnija ieslodzījuma kameras modelis: "Iedomājieties, lūdzu: sešus vai septiņus kvadrātmetrus liela istaba, tajā nav nekā, izņemot ķeblīti, izlietni, caurumu grīdā tualetes vietā un gultu, kas piestiprināta pie sienas, lai jūs nevarētu apgulties. Krūze, grāmata (viena) un zobu birste. Viņam nebija nekā cita. Un tā simtiem dienu.

Foto: Ekrānuzņēmums no video.

"Viņš tika biedēts, izolēts no pasaules, un viņam netika dota pildspalva un papīrs, lai uzrakstītu vēstuli man vai mūsu bērniem.

Viņš bija badā. Trīs bada gadi.

Un viņš ne tikai nepadevās, viņš mūs visu laiku atbalstīja: uzmundrināja, smējās un jokoja. Viņš ne sekundi nešaubījās, par ko cīnās un par ko cieš.

Manu vīru nevarēja salauzt, un tieši tāpēc Putins viņu nogalināja – apkaunojoši, gļēvi, un ne reizi neuzdrošinoties paskatīties viņam acīs vai vienkārši pateikt viņa vārdu.

Un tikpat zemiski un gļēvi viņi tagad slēpj viņa ķermeni, nerāda un neatdod to mātei, un nožēlojami melo un gaida, kad tur pazudīs Putina nākamā "Novičoka" pēdas.

Mēs zinām, kāpēc Putins pirms trim dienām nogalināja Alekseju. Mēs jums par to drīzumā pastāstīsim. Mēs noteikti noskaidrosim, kurš tieši un kā tieši pastrādāja šo noziegumu. Mēs nosauksim vārdus un parādīsim sejas," stāsta Jūlija.

Video: Pēdējais ieraksts, kurā iemūžināts Navaļnijs

Kā ziņots, Krievijas varasiestādes piektdien pavēstīja, ka Navaļnijs nomiris cietumā Jamalas ņencu autonomajā apvidū. Navaļnija līdzgaitnieki sestdien apstiprināja, ka opozicionārs ir miris.

Navaļnijs tika aizturēts 2021. gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023. gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960. gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu