Vienai no bagātākajām sievietēm Vjetnamā piespriests nāvessods (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Vjetnamas nekustamo īpašumu magnātei, vienai no bagātākajām sievietēm valstī Tru Mi Lanai tiesa ceturtdien piespriedusi nāvessodu, vēsta "Associated Press", atsaucoties uz Vjetnamas medijiem.

Bijusī nekustamo īpašumu kompānijas "Van Thinh Phat" valdes priekšsēdētāja Lana tika apsūdzēta vairāk nekā 40 miljardu dolāru izkrāpšanā. 

67 gadus Lana no 2012. līdz 2022. gadam nelegāli kontrolēja banku “Saigon Joint Stock Commercial Bank”. Šajā laikā tika izsniegti vairāk nekā 2500 aizdevumi 44 miljardu dolāru apjomā, kas bankai radīja neatgriežamus zaudējumus 27 miljardu dolāru apmērā. 

Neraugoties uz vainu mīkstinošiem apstākļiem (tās bija viņas pirmās apsūdzības, kā arī Lana aktīvi piedalījās labdarībā), tiesa piesprieda visbargāko sodu. Tas tika pamatots ar pastrādāto noziegumu nopietnību, uzsverot, ka Lana "faktiski vadīja un īstenoja plašu naudas izkrāpšanu, kam bija nozīmīgas sekas ekonomikai".

Izkrāptie 40 miljardi dolāru atbilst 3% no Vjetnamas 2022. gada iekšzemes kopprodukta.

"Viņas darbības ne tikai pārkāpa nekustamo īpašumu pārvaldības tiesības, bet arī pakļāva viņas vajadzībām “Saigon Joint Stock Commercial Bank”, tādējādi mazinot cilvēku uzticēšanos valsts un partijas līderiem," tiesas lēmumu citēja “VnExpress".

Lanas brāļameitai un bijušajai "Van Thinh Phat" izpilddirektorei Tru He Vanai piespriests 17 gadu cietumsods par savas tantes noziegumu piesegšanu, savukārt Lanas vīrs Ēriks Ču Napkī saņēma deviņu gadu cietumsodu.

Tiesvedība pret miljardieri šokējusi Vjetnamas sabiedrību. Plašais krāpniecības mērogs licis apšaubīt Vjetnamas banku un uzņēmumu uzticību, tādējādi radot lielu triecienu Vjetnamas ekonomiskajam imidžam laikā, kad valsts cenšas mazināt atkarību no Ķīnas.

Tiesa secināja, ka viņa šo apvienošanos izmantoja, lai gūtu sev finansiālu labumu. Lana netieši pārvaldīja vairāk nekā 90% bankas aktīvu, kā arī apstiprināja aizdevumus neeksistējošām kompānijām. Galu galā izsniegtie "aizdevumi" beigās nonākuši Lanas pašas rīcībā. Tāpat Lana aktīvi kukuļojusi varasiestādes, lai pret viņu netiktu celtas nekādas apsūdzības.

Lanas ģimene dibināja "Van Thinh Phat" 1992. gadā pēc tam, kad Vjetnama mainīja savu pieeju ekonomikā, ļaujot tai vairāk orientēties uz tirgu. Tas pavēra plašākas iespējas ārvalstu investoriem, un sākotnēji Lana palīdzēja savai mātei, uzņēmējai no Ķīnas, pārdot kosmētiku Vjetnamas lielpilsētas Hošiminas vecākajā tirgū.

2022. gada oktobrī Lanas arests bija viens no skaļākajiem notikumiem valsts izvērstajā pretkorupcijas kampaņā. Šī kampaņa ir maksājusi arī politiskos amatus – piemēram, martā no amata atkāpās Vjetnamas prezidents Vo Vans Tongs, pret kuru arī izvirzītas apsūdzības.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu