BBC: Kremļa "gaļas mašīnas" stratēģija kapā iedzinusi vairāk nekā 50 000 krievu karavīru

Krievu armija. Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas militārās "gaļas mašīnas" upuru skaits viņu pašu rindās Ukrainā pārsniedzis 50 000 – šādu kritušo skaitu identificē un apstiprina raidorganizācijas BBC, neatkarīgās mediju grupas "Mediazona" un brīvprātīgo veiktais pētījums.

Krievijas iebrukuma Ukrainā otrajā gadā, kad Maskava īstenoja savu tā saukto "gaļas mašīnas" stratēģiju, BBC atklāja, ka frontes līnijā kritušo krievu skaits bijis gandrīz par 25% lielāks nekā pirmajā gadā.

"BBC Russian", neatkarīgā mediju grupa "Mediazona" un brīvprātīgi iesaistītie skaita un identificē nāves gadījumus kopš 2022. gada februāra.

Jauni kapi kapsētās palīdzējuši iegūt daudzu karavīru vārdus.

Iesaistītās komandas arī izmantoja informāciju no oficiālajiem ziņojumiem, laikrakstiem un sociālajiem medijiem.

Otrajā kara gadā gājuši bojā vairāk nekā 27 300 Krievijas karavīru – saskaņā ar BBC un kolēģu atklājumiem. Tas liecina, ka teritoriālie ieguvumi ir nākuši ar milzīgiem cilvēku upuriem.

Krievija no komentāriem atteikusies.

Termins "gaļas mašīna" ir izmantots, lai aprakstītu veidu, kādā Maskava neatlaidīgi uzbrukumā sūta jaunus karavīru viļņus, lai mēģinātu nogurdināt Ukrainas spēkus un atklāt to atrašanās vietas.

Kopējais bojāgājušo skaits, vairāk nekā 50 000, ir astoņas reizes lielāks nekā vienīgais oficiālais nāves gadījumu skaits, ko Maskava jebkad publiski paziņoja 2022. gada septembrī.

Faktiskais nāves gadījumu skaits Krievijas armijā, visticamāk, būs daudz lielāks.

BBC un kolēģu analīzē nav iekļauti miliču nāves gadījumi Krievijas okupētajā Doneckā un Luhanskā, Ukrainas austrumos. Ja tos pieskaitītu, bojāgājušo skaits Krievijas pusē būtu vēl lielāks.

Tikmēr Ukraina reti min savu kritušo skaitu. Februārī prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka nogalināti 31 000 Ukrainas karavīru, taču ASV izlūkdienestu aplēses liecina par lielākiem zaudējumiem.

"Gaļas mašīnas" stratēģija

 

BBC un "Mediazona" jaunākais identificēto bojāgājušo karavīru saraksts atklāj, ka Krievijas frontes taktikai bijusi augsta cena.

Mediju pētījuma rezultāti uzrāda, ka Krievijas militārpersonu nāves gadījumu skaits 2023. gada janvārī piedzīvoja strauju pieaugumu, sākoties plaša mēroga ofensīvai Ukrainas Doneckas apgabalā.

Kā ziņoja ASV Kara izpētes institūts (ISW), Krievija izmantoja "neefektīvus cilvēku viļņu uzbrukumus".

"Izaicinošs reljefs, kaujas spēku trūkums un nespēja pārsteigt Ukrainas spēkus" sniedza nelielus ieguvumus un lielus zaudējumus kaujas laukā, teikts ziņojumā. 

Vēl nozīmīgas izmaiņas novērotas 2023. gada pavasarī, kad notika kaujas par Bahmutu un kad Krievijai ieņemt pilsētu palīdzēja algotņu grupa "Vagner".

"Vagner" līderis Jevgeņijs Prigožins lēsa, ka viņa militārās grupas zaudējumi ap to laiku bija 22 000.

Krievijas veiktā Austrumukrainas pilsētas Avdijivkas ieņemšana pagājušā gada rudenī arī izraisīja kārtējo militāro nāves gadījumu pieaugumu.

Kapu skaitīšana

Brīvprātīgie, kas strādā ar BBC un "Mediazona", kopš kara sākuma ir uzskaitījuši jaunus militārpersonu kapus 70 kapsētās visā Krievijā.

Kapsētas ir ievērojami paplašinātas, liecina uzņēmumi no gaisa.

Piemēram, attēli no kapsētas Rjazaņā, kas atrodas uz dienvidaustrumiem no Maskavas, parāda, ka kapos izveidota pilnīgi jauna apbedījumu teritorija.

Kapsēta Rjazaņā.
Kapsēta Rjazaņā. Foto: AFP/SCANPIX

Uz zemes uzņemtie attēli un video liecina, ka lielākajā daļā šo jauno kapavietu apbedīti Ukrainā nogalināti karavīri un virsnieki.

BBC lēš, ka aptuveni starp pieciem bojā gājušajiem Krievijas kaujiniekiem vismaz divi ir cilvēki, kuriem pirms iebrukuma nav bijis nekāda sakara ar valsts armiju.

2022. gadā iebrukuma sākumā Krievija varēja izmantot savu profesionālo karaspēku sarežģītu militāru operāciju veikšanai, skaidro Semjuels Kreinijs-Evanss no Karaliskā Apvienoto pakalpojumu institūta (Rusi).

Taču daudzi no šiem pieredzējušajiem karavīriem, visticamāk, šobrīd ir miruši vai ievainoti, pauž aizsardzības analītiķis, un viņu vietā ir cilvēki, kuriem ir niecīga apmācība vai militārā pieredze, piemēram, brīvprātīgie, civiliedzīvotāji un ieslodzītie.

Šie cilvēki nevar darīt to, ko spēj profesionāli karavīri, skaidro Kreinijs-Evanss.

Savervētie cietumnieki

Savervētie cietumnieki kļuvuši par ļoti svarīgu "gaļas mašīnas" sastāvdaļu. Mediju veiktā analīze liecina, ka tieši iepriekš ieslodzītie frontes līnijā tiek nogalināti ātrāk.

Maskava atļāva Jevgeņijam Prigožinam sākt vervēšanu cietumos 2022. gada jūnijā. Ieslodzītie, kuri kļuva par "Vagner" kaujiniekiem, pēc tam karoja kā daļa no privātās armijas Krievijas valdības uzdevumā.

"Vagner" bija stindzinoša reputācija ar neslāpējamu cīņas taktiku un brutālu iekšējo disciplīnu. Par atkāpšanos bez pavēles karavīrus varēja sodīt uz vietas.

Grupa turpināja vervēt ieslodzītos līdz 2023. gada februārim, kad tās attiecības ar Maskavu sāka samilzt. Kopš tā laika šādu politiku turpina Krievijas Aizsardzības ministrija.

Mediju veiktā analīze identificējusi 9000 krievu cietumniekus, kuri, kā liecina pieejamā informācija, tika nogalināti frontē.

Vairāk nekā 1000 likteņus apstiprināja viņu militārie līgumi – noslēgšanas datums un norādītais nogalināšanas laiks.

Mediju pētījums atklāja, ka "Vagner" savervētie ieslodzītie izdzīvojuši vidēji trīs mēnešus.

Tomēr, kā liecina mediju iegūtā informācija, tie, kurus vēlāk savervēja Aizsardzības ministrija, izdzīvoja vidēji tikai divus mēnešus.

Krievijas Aizsardzības ministrija arī izveidojusi atsevišķas militārās vienības, ko sauc par "vētras grupējumiem", kas sastāv gandrīz tikai no notiesātajiem.

"Vētras grupējumu dalībnieki – tie ir tikai gaļa," tā pagājušajā gadā medijam "Reuters" sacīja ierindas karavīrs, kurš cīnījās kopā ar šo grupējumu.

"Vagner" vadībā jaunie no cietuma savervētie kaujinieki saņēma divas nedēļas ilgas militārās apmācības pirms došanās uz kaujas lauku.

Turpretim BBC un "Mediazona" pētījums atklāj, ka daži Aizsardzības ministrijas jauniesauktie tika nogalināti frontes līnijā viņu līgumu pirmajās divās nedēļās.

Kāda atraitne BBC pastāstīja, ka viņas vīrs, notiesātais, pagājušā gada 8. aprīlī parakstījis līgumu par pievienošanos armijai, un jau trīs dienas vēlāk viņš cīnījās frontē.

"Biju pārliecināta, ka būs tās dažas apmācības nedēļas, par kurām viņi runā. Un nebūs no kā baidīties vismaz līdz aprīļa beigām."

Viņa sacīja, ka gaidījusi, kad no viņa ko dzirdēs, bet 21. aprīlī uzzināja, ka viņš ir nogalināts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu