PACE rezolūcija par Navaļnija nāvi: Putins ir diktators, patriarhs Kirils – viņa ideoloģijas sludinātājs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kara noziedznieks Putins un patriarhs Kirils.
Kara noziedznieks Putins un patriarhs Kirils. Foto: AP/Scanpix

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (PACE) izdevusi rezolūciju saistībā ar Alekseja Navaļnija nāvi ieslodzījumā kolonijā. Tā pieņemta 17. aprīlī, dokumenta teksts PACE mājaslapā parādījās 18. aprīlī.

Dokumentā teikts, ka Krievija Navaļniju "vajāja un galu galā nogalināja" par pretošanos Vladimira Putina režīmam.

PACE uzsver, ka kopš nākšanas pie varas Vladimirs Putins ir veidojis režīmu, kura mērķis ir karot pret demokrātiju un pārrakstīt Eiropas un un visas pasaules kārtību, kas izveidojusies pēc bijušās Padomju Savienības sabrukuma.

Kā dažus no Putina režīma raksturojošajiem notikumiem rezolūcija nosauc:

  • Piedņestras okupāciju;
  • Iebrukumu Gruzijā 2008. gadā;
  • Karu Ukrainā kopš 2014. gada;
  • Nelikumīgu teritoriju aneksiju un okupāciju;
  • Vārda brīvības iznīcināšanu Krievijas Federācijā;
  • Dezinformācijas karu visā pasaulē;
  • Oponentu politiskās vajāšanas un slepkavības Krievijas Federācijā un ārpus tās;
  • Tādas likumdošanas sistēmas izveidi, kas nosaka kriminālatbildību par politiskajiem uzskatiem.

Eiropas Padomes locekļi norāda, ka Vladimira Putina režīms pieturas pie neoimperialistiskās "krievu pasaules" ideoloģijas, ko Kremlis pārvērtis par kara kūdīšanas instrumentu.

Šī ideoloģija tiek izmantota, lai iznīcinātu demokrātijas paliekas, militarizētu Krievijas sabiedrību un attaisnotu ārējo agresiju, lai paplašinātu Krievijas Federācijas robežas, iekļaujot visas reiz Krievijas pakļautībā esošās teritorijas, tostarp Ukrainu.

Rezolūcija apraksta Navaļnija nāves apstākļus un izceļ varas iestāžu liegumu ģimenei piekļūt pie politiķa līķa un veikt autonomu autopsiju.

Tāpat tiek atgādināts, ka trīs dienas pēc Navaļnija nāves Krievijas cietumu dienesta direktora vietnieks Valērijs Bojariņevs tika paaugstināts par ģenerālpulkveža pakāpi.

Asambleja uzskata, ka Krievijas varas iestādes "ir pilnībā atbildīgas par Alekseja Navaļnija slepkavību, kurš tika pakļauts spīdzināšanai, necilvēcīgai un pazemojošai attieksmei". Uz šī fona nosaukti vairāki starptautisko konvenciju punkti, ko Krievija pārkāpusi trīs gadu laikā, kuros Navaļnijs nelikumīgi turēts ieslodzījumā.

"Navaļnijs ir kļuvis par pēdējo Vladimira Putina kritiķi, kurš miris no Krievijas represīvā aparāta rokām".

PACE kritizē Maskavas patriarhu Kirilu un nosauc Krievijas pareizticīgo baznīcu par "Vladimira Putina režīma ideoloģijas sludinātājiem, kas iesaistīta kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, kas pastrādāti Krievijas Federācijas un krievu pasaules ideoloģijas vārdā".

Ziņojumā teikts, ka Maskavas patriarhāts un Kirils aizstāv "krievu pasaules" ideoloģiju, karu pret Ukrainu saucot par "visu krievu svēto karu" un aicinot pareizticīgos upurēties Krievijas labā.

"Asambleja ir šokēta par šo reliģijas ļaunprātīgu izmantošanu un kristīgo pareizticīgo tradīciju sagrozīšanu, ko veicis Vladimira Putina režīms un viņa rokaspuiši Maskavas patriarhātā," teikts rezolūcijā.

Parlamentārā asambleja atteikusies atzīt Putinu par likumīgu Krievijas Federācijas prezidentu un aicina Eiropas Padomes dalībvalstis, kā arī Eiropas Savienību pārtraukt jebkādu kontaktu ar viņu.

Asambleja atbalsta Alekseja Navaļnija atraitnes Jūlijas Navaļnajas priekšlikumu izmantot organizētas noziedzības apkarošanai izstrādātos rīkus, lai vērstos pret "Vladimira Putina noziedzīgā režīma līdzdalībniekiem".

PACE arī aicina noteikt sankcijas pret cilvēkiem, kuri ir atbildīgi par Navaļnija vajāšanu un spīdzināšanu. Asambleja publicēja "Navaļnija sarakstu", kurā uzskaitīti vairāk nekā 50 cilvēku vārdi.

Sarakstā lielu daļu aizņem cietuma darbinieku, policistu, prokuroru un tiesnešu vārdi, kā arī pieminēti valdības ideoloģiju atbalstošie propagandisti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu