"Agresorus vajag sakaut." Slovāki vāc līdzekļus munīcijas iegādei Ukrainai, nepieņemot Fico valdības nostāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slovākijas karogs. Ilustratīvs attēls.
Slovākijas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Yaroslav Makar/Shutterstock

Slovākijas organizācijas ir sākušas līdzekļu vākšanas kampaņu "Munīcija Ukrainai", atbalstot Čehijas ierosināto globālo iniciatīvu par munīcijas iegādi Ukrainai, kurai atsakās pievienoties Slovākijas premjera Roberta Fico valdība.

\Lai gan šai iniciatīvai jau pievienojušās vairāk nekā 20 valstis, Čehijas kaimiņvalsts Slovākijas valdība ir nolēmusi tajā nepiedalīties un apgalvo, ka Krievijas uzsāktajam karam Ukrainā "nav militāra risinājuma" un "ieroču sūtīšana Ukrainai tikai pagarina karu".

Slovāki, kas nepiekrīt savas valdības nostājai, ir sākuši līdzekļu vākšanas kampaņu, lai valsts amatpersonu vietā pievienotos Čehijas iniciatīvai. Šajā kampaņā jau ir savākti vairāk nekā 700 000 eiro tikai divu dienu laikā.

"Mēs nevaram pieņemt faktu, ka mūsu valdība atsakās palīdzēt mūsu kaimiņam. Pierādīsim, ka Slovākija nav gļēva un nostājas pareizajā vēstures pusē, ar pilsonisku līdzekļu vākšanu munīcijas iegādei. Palīdzēsim Ukrainai par spīti mūsu prokrieviskajai valdībai," paziņoja kampaņas organizatori tās oficiālajā vietnē, kas sāka darboties otrdien.

Līdzekļu vākšanas kampaņa notiek, pateicoties vairāku organizāciju un aktīvistu ar gadiem ilgu pieredzi centieniem. Starp šīm organizācijām ir "Mier Ukrajine" ("Miers Ukrainai"), "Darček pre Putina" ("Dāvana Putinam"), "Donio" un "All4Ukraine" ("Visu Ukrainai").

Kampaņu atbalsta daudzas ievērojamas personības, tai skaitā gandrīz 100 gadus vecais Oto Šimko - bijušais partizāns un vācu okupantu gūsteknis Otrā pasaules kara laikā.

'"Nav iespējams risināt sarunas ar agresoriem; tos vajag sakaut. Šī pieredze no Otrā pasaules kara attiecas arī uz Ukrainu," Šimko sacīja video, atbalstot šo iniciatīvu.

Līdzekļu vākšanas kampaņu atbalsta arī bijušais ārlietu ministrs un prorietumnieciskais diplomāts Ivans Korčoks, kurš 6.aprīlī prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā zaudēja Fico sabiedrotajam Peteram Pellegrīni.

"Kāpēc es atbalstīju šo līdzekļu vākšanu? Pavisam vienkārši. Mūsu tuvākajam kaimiņam uzbruka, viņš aizstāvas, un tas nav iespējams bez bruņojuma. Karš var beigties uzreiz, kad Krievija izbeigs savu agresiju. Ukrainas atbalstīšana nav kara pagarināšana, tā ir kaimiņa eksistences atbalstīšana," Korčoks rakstīja sociālajos medijos.

Vairāki valdības ministri savos komentāros par šo līdzekļu vākšanu sacīja, ka to neatbalstīs.

Slovāki ir vākuši līdzekļus Kijivas atbalstam arī iepriekš, iegādājoties tai ātrās palīdzības mašīnas, atmīnēšanas mašīnu un izlūkošanas bruņumašīnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu