Lietuvas "Vičiūnu grupe" ražotni Kēnigsbergā pārdod Krievijas uzņēmumam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kēnigsberga.
Kēnigsberga. Foto: Shutterstock

Lietuvas pārtikas produktu grupas "Vičiūnu grupe" ražotne Kēnigsbergas (Karaļauču) eksklāvā un vēl sešas kompānijas, kas strādā loģistikas, noliktavu, surimi produktu vairumtirdzniecībā un atkritumu apsaimniekošanā, pārdotas Krievijas "Gruppa Okean", vēsta Lietuvas pētnieciskās žurnālistikas projekts "Siena".

Darījums, kas ietver visu "Vičiūnu grupe" uzņēmumu agresorvalstī pārdošanu, Krievijas juridisko personu reģistrā iekļauts 18.aprīlī, liecina "Siena" rīcībā nonākuši dokumenti.

Tie apliecina, ka Sanktpēterburgā reģistrētajam "Gruppa Okean", kas saistīts ar Krievijas zivju un jūras produktu importētāju "Unifrost", pilnībā pieder līdzšinējais "Vičiūnu grupe" meitasuzņēmums "Vičiūnai-Rus" un daļas vēl sešos uzņēmumos.

Bez Kēnigsbergā bāzētā "Vičiūnai-Rus", Lietuvas grupai Krievijā piederēja arī Maskavā bāzētais surimi un zivju vairumtirgotājs "Baltko", Kēnigsbergas apgabala loģistikas un noliktavu uzņēmums "Frost Logistics", tā meitas uzņēmums "LK Centrus", kas sniedz loģistikas un kravu pārvadājumu pakalpojumus, kā arī loģistikas, kravu pārvadājumu un atkritumu pārstrādes uzņēmums "Vicirustrans", Maskavas reģionā bāzētais pārtikas vairumtirgotājs un kravu pārvadājumu uzņēmums "Fort Trans Logistika" un Kēnigsbergas noliktavu un vairumtirdzniecības uzņēmums "Refterminal".

"Vičiūnu grupe" vadītājs Šarūns Matijošaitis atteicās komentēt darījumu, lai gan grupas pārstāvji ir solījuši publicēt paziņojumu.

Krievijas mediji pagājušajā nedēļā ziņoja, ka "Vičiūnai-Rus" plāno iegādāties uzņēmums, kas saistīts ar "Unifrost".

Kā vēsta Krievijas mediji, "Gruppa Okean" dibināta Sanktpēterburgā pērn jūnijā, tomēr Krievijas Vienotajā juridisko personu reģistrā uzņēmuma īpašnieki nav nosaukti. Vienīgā publiski pieejamā informācija liecina, ka pret uzņēmumu nav vērstas nekādas starptautiskas sankcijas un to vada Marija Buharova. Kā kompānijas pamatdarbības virzieni norādīti investīcijas kompāniju akciju kapitālā, riska kapitāla investīcijas, arī caur investīciju kompānijām. "Gruppa Okean" pamatkapitāls ir 100 000 rubļu (ap 1000 eiro).

"Forbes.ru" rīcībā esošā informācija liecina, ka kompānija varētu strādāt "Unifrost" interesēs. "Unifrost" ir atteikusies komentēt trešās puses darījumus.

"Vičīūnai-Rus" atrodas Kēnigsbergas eksklāva Tilzītē, kas padomju laikā tika pārdēvēta par Sovetsku.

"Vičiūnu grupe" grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 5,46 miljardus rubļu (55,2 miljoni eiro), kas ir par 10,2% vairāk nekā 2022.gadā, liecina iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati.

Tikai grupas uzņēmuma "Vičīūnai-Rus" peļņa pagājušajā gadā samazinājās par 32,6% līdz 1,27 miljardiem rubļu (12,8 miljoni eiro), bet ieņēmumi pieauga par 11,2% līdz 18,21 miljardam rubļu (184 miljoni eiro).

Lietuvas otrās lielākās pilsētas Kauņas mēram Visvaldam Matijošaitim un viņa biznesa partnerim Ļudam Skierum vienlīdzīgās daļās pieder uzņēmums "VG Holding", kas ir "Vičiūnu grupe" īpašnieks.

"Vičiūnu grupe" pieder zīmols "Viči".

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda iepriekš ir teicis, ka "Vičiūnu grupe", kas nepamet Krieviju, nodara ne tikai reputācijas, bet arī politisku kaitējumu un ka pats Matijošaitis šajā situācijā ir neaizsargāts. Viņš sacījis, ka, lai gan politiskie grupas rīcības novērtējumi ir izteikti vairākkārt, joprojām tiek atrasti argumenti, ka tā nevar pienācīgi aiziet no Krievijas, jo tas nozīmētu "ļoti lielus zaudējumus".

Par darbību Krievijā Ukraina iekļāvusi "Vičiūnu grupe" starptautisko kara sponsoru sarakstā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu