FOTO LVM darbinieki mežos atraduši vairākas vēstures liecības (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas valsts meži/Facebook

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) darbinieki, veicot ikdienas darba pienākumus, nereti mežā atklāj dažādās vēstures liecības. Uzņēmums vietnē "Facebook" publicējis galeriju ar vairākiem atradumiem. 

LVM vēsta, ka mežaudzēs nereti redzami atsveķoti koki, no kuriem pirms vairākiem gadu desmitiem tika iegūti sveķi. Koka stumbrā tika izdarīti iegriezumi, lai panāktu, ka iztek sveķi. Sveķu ieguve plašā apjomā notika no 1960. līdz 1965. gadam.

Latgales pusē, netālu no Balvu stacijas izdevās pamanīt unikālu robežzīmi ar valsts ģerboni. Šī robežzīme saglabājusies no Latvijas pirmās brīvvalsts laikiem.

Kurzemes reģiona Stendes mežā pamanīts neliels paugurs ar akmeni, kurā iekalts krusts. Krustakmens vēsturiski kalpojusi kā zemesgabala robežpunkta zīme.

Savukārt Dienvidkurzemes reģionā netālu no jūras krasta ar kokiem apaugušā kāpā atrasti seni ierakumi. Šādi veidojumi Kurzemes pusē nav retums, taču šoreiz labi saglabājušies pamati kādai konstrukcijai ar nostiprinātām skrūvēm, kuras veido apli, – šajā vietā bijis pieskrūvēts lielgabals.

Ziemeļkurzemes mežā atklāts piemiņas akmens, uz kura saskatāma zvaigzne, taču uzraksts nav bijis salasāms.

Tāpat kādā Kurzemes meža uzkalnā atrasti, iespējams, Otrā pasaules kara laikā veidoti bunkuri jeb ierakumi.

Reizēm mežā var ieraudzīt nelielas kokmateriālu grēdas, kas saglabājušās no 20. gadsimta 80.-90. gadiem, kad kokmateriālus lielākoties gatavoja mežcirtēji ar rokas motorzāģiem un krāva tos nelielās grēdās. Vēlāk baļķus ar riteņtraktoriem veda līdz krautuvei.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu