Aizsaulē devusies Dziesmu un deju svētku goda virsvadītāja Skaidrīte Darius

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Dziesmu svētku krātuve/Latvijas Nacionālais kultūras centrs

Aizvadītajā nedēļas nogalē mirusi Dziesmu un deju svētku goda virsvadītāja, horeogrāfe, Kanberas tautas deju kopas "Sprigulītis" dibinātāja un ilggadēja vadītāja, Austrālijas latviešu sabiedriskā un kultūras darbiniece Skaidrīte Darius, informēja Latvijas Nacionālajā kultūras centrs.

Kā liecina informācija Balvu reģiona kultūrvēstures datu bāze, Darius dzimusi 1927.gada 6.novembrī Balvu pagasta Aizpurves pamatskolā, skolotāju Arnolda un Olgas Skrīveru ģimenē. Aizpurves pamatskolā uzsāktās skolas gaitas Darius turpināja Balvu vidusskolā un tās noslēdza Saules ģimnāzijā Vācijā. 1950.gadā viņa pārbrauca uz Kanberu Austrālijā.

1960.gadā viņa ieguva akadēmisko grādu un iestājās darbā skaitļotāju nodaļā. Horeogrāfe bija precējusies ar lietuvieti Pranu Darius un ģimenē uzauga meita Maruta.

Darius bija tautas deju kopas "Sprigulītis" vadītāja no tās dibināšanas 1953.gadā. 1976.gadā, kad Austrālijas latviešu tautas deju kopas "Jautrais pāris" no Sidnejas un "Sprigulītis" no Kanberas uzstājās daudzviet pasaulē ar uzvedumu "Saules josta", kolektīvi apvienojās un kļuva par vienotu ansambli. Deju kopas "Saules josta" horeogrāfe no paša sākuma bija Darius.

Viņa veidojusi horeogrāfiju daudziem deju uzvedumiem, piemēram, 1974.gadā tapa "Rudens saule", 1976.gadā - "Saules josta", 1979.gadā - "Mārietas dziesma", 1980.gadā - "Vasaras zieds", 1982.gadā - "Upmaļu saimniece", 1987.gadā - "Čāpiņu Jāņa precības", 1988.gadā - "Iz pūra lādes", 1990.gadā - "Mežavots". Darius veidotā "Alku deja" bija iekļauta Sidnejas operas nama atklāšanas svētku un XX Dziesmu un deju svētku repertuārā 1990.gadā.

Viņai 2012.gadā piešķirts Atzinības krusta V šķiras ordenis.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu