Nacionālā delikatese, no kuras brīdina tūristus: pasaulē bīstamākais siers

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Gengis90/Shutterstock

Tas ir tik bīstams, ka Eiropas Savienībā to aizliegts pārdot veikalos. Bet dabūt to var katrā Sardīnijas lauku sētā. Tūristus biedē un brīdina sieru neēst - bet kā gan var doties uz Sardīniju un nepagaršot slaveno delikatesi Casu Marzu? 

Sardīnijas veikalos jūs slaveno sieru neatradīsiet. Bet krodziņos, pie zemniekiem un visur citur… Casu Marzu Sardīnijā atradīs ikviens, kas to vēlas. Tas ir Sardīnijas nacionālais lepnums un delikatese. Tas, ka 2009. gadā Ginesa rekordu grāmatā tas tika nosaukts par pasaulē bīstamāko sieru, nevienu nesatrauc – tā drīzāk ir intriga. 

Kas sierā tik bīstams? Tārpi! Dzīvi tārpiņi - pareizāk sakot, kāpuriņi. 

Casu Marzu gatavo no kazas siera. Siera gatavināšanas procesā tiek izmantota pelējuma sēnīte, kā daudzos pasaulslavenos sieros. Taču sēnīte, kaut arī dzīva, savu izdara fermentēšanas procesā. Casu Marzu gadījumā īstā dzīvība sākas pēc fermentēšanas, kad fermentētajā siera masā sāk izšķilties kāpuri.

Kāpuri mazu tārpiņu izskatā sagremo sierā esošās olbaltumvielas, vārda tiešā nozīmē sieru izlaižot caur sevi – rezultātā siers kļūts krēmīgs un mīksts. Un kāpuri paēduši un dzīvi. Tie ir tik dzīvelīgi, ka spēj diezgan atsperīgi lēkāt – tāpēc zinātāji, ēdot šo sieru, to mazliet piesedz ar roku. Lai kāds kāpurs acīs neielec.

Siers garšojot dievīgi un tiek uzskatīts par lielisku libido stimulētāju. Bīstamība ir tajā, ka tārpiņi ir ļoti dzīvelīgi – ir risks, ka norīti tie spēj izdzīvot arī kuņģī un nonākt zarnās. Ja kāpuri dzīvo zarnās, tas nekas jauks nav – caureja un vemšana ir mazākais, kas var notikt. Ir risks, ka tārpi sāk iedzīvoties mīkstajos audos un līst cauri ādai, un tad jau lietas kļūst nopietnas.

Neraugoties uz šīm sīkajām nebūšanām, vietējie netaisās atteikties ne no Casu Marzu izgatavošanas, ne no ēšanas. Un drosmīgākie tūristi joprojām pieprasa pasaulē bīstamāko sieru, ko bez vārda runas pasniegs katrā kārtīgā Sardīnijas lauku saimniecībā. Tiek lēsts, ka Sardīnijā katru gadu tiek izgatavotas 100 tonnas Casu Marzu siera 2 līdz 3 miljonu eiro vērtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu