Par vairāku Eiropas valstu, tostarp arī Latvijas, bibliotēku apzagšanu aizturēti četri Gruzijas pilsoņi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grāmatas. Ilustratīvs attēls.
Grāmatas. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Lietuvas un vairāku citu valstu tiesībsargāšanas iestādes aizturējušas četrus Gruzijas pilsoņus, kas tiek turēti aizdomās par vērtīgu grāmatu zādzībām no dažādu Eiropas valstu, tostarp arī Latvijas, bibliotēkām, paziņojusi Lietuvas ģenerālprokuratūra.

Operācijā kopumā bija iesaistīti apmēram 100 policisti.

Kopumā šajā lietā aizturēto skaits sasniedzis deviņas personas.

Viens no aizdomās turamajiem jau kopš pagājušā gada beigām atrodas apcietinājumā Lietuvā, taču par to līdz šim atklātībai netika ziņots, piektdien apstiprināja Lietuvas ģenerālprokuratūra.

Šis Gruzijas pilsonis tika aizturēts pagājušā gada rudenī Briselē, pamatojoties uz Viļņas izdoto starptautisko aresta orderi. Decembrī aizturētais tika izdots Lietuvai.

Lietuvas varasiestādes šo organizētās noziedzības grupējumu tur aizdomās par 17 vērtīgu grāmatu zādzību no Viļņas Universitātes Reto grāmatu lasītavas un Profesoru lasītavas 2023.gada maijā.

Tiek lēsts, ka šo grāmatu vērtība sasniedz aptuveni 440 000 eiro.

Kopumā grupējums tiek turēts aizdomās par 170 grāmatu zādzībām Francijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Šveices un Vācijas bibliotēkās.

Zagļi orientējās uz 19.gadsimtā izdotajiem krievu klasiķu darbiem. Arī Lietuvā nozagtās grāmatas pieskaitāmas šādu izdevumu kategorijai.

Zagļu aizturēšanas operācija notika šonedēļ, un tajā piedalījās Gruzijas, kā arī Francijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas un Šveices policisti.

Kopumā veiktas kratīšanas 27 objektos, kuru laikā konfiscētas aptuveni 150 grāmatas, tajā skaitā viens kādā Francijas bibliotēkā nozagts sējums. Pārējās grāmatas vēl tiek pārbaudītas.

Starptautisko operāciju koordinēja Eiropas Savienības Aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās ("Eurojust") un Eiropas Savienības Aģentūra tiesībaizsardzības sadarbībai (Eiropols).

Ceturtdien izplatītajā "Eurojust" paziņojumā teikts, ka grupējums grāmatu zādzībās izmantojis dažādas metodes.

Dažos gadījumos noziedznieki, bibliotēkās pasūtot grāmatas, izmantojuši viltus identitāti, piemēram, uzdevušies par pētniekiem.

Citos gadījumos nozagtā grāmata aizstāta ar kopiju.

"Eurojust" iesaistījusies izmeklēšanā 2023.gada novembrī un ar tās atbalstu izveidota kopīga izmeklētāju grupa, kuras darbā iesaistīts arī Eiropols.

2022.gada 23.aprīlī zādzība notika arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB). Noziedznieki piesavinājās 1829.gadā izdotu Aleksandra Puškina grāmata "Poltava" ("Полтава"), 1913.gadā izdota Alekseja Kručjoniha grāmata "Protestēsim" ("Возропщем") un nezināmā gadā izdota Alekseja Kručjoniha grāmata "Uzvara par sauli" ("Побѣда над Солнцем").

Tolaik tika lēsts, ka nozagtā Puškina darba vērtība vērtība Krievijas tirgū varētu būt apmēram no 10 līdz 12 000 eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu