Par sikhu aktīvista slepkavību Kanāda aiztur trīs vīriešus. Iesaistīts Indijas izlūkdienests

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Preses konference pēc aizdomās turamo aizturēšanas.
Preses konference pēc aizdomās turamo aizturēšanas. Foto: Reuters/ScanPix

Kanādas policija 3. maijā aizturēja trīs vīriešus saistībā ar sikhu aktīvista slepkavību, kurā bijis iesaistīts Indijas izlūkdienests, ziņoja vietējie mediji.

Sikhu aktīvista Hardīpa Singha Nidžara slepkavība pērnā gada 18.jūnijā pie Vankūveras izraisīja diplomātisku konfliktu starp abām valstīm, jo Kanādas premjerministrs Džastins Trudo to publiski saistīja ar Indijas izlūkdienestu.

Indija noraidīja šos apgalvojumus kā "absurdus" un nikni reaģēja, uz laiku ierobežojot vīzu piešķiršanu Kanādas pilsoņiem un liekot Kanādai atsaukt savus diplomātus.

Aizturētie ir Indijas pilsoņi - divi 22 gadu vecumā un viens 28 gadu vecumā, kuriem draud apsūdzības pirmās pakāpes slepkavībā un sazvērestībā. Viņi tiek apsūdzēti kā šāvējs, šoferis un sardzē stāvētājs Nidžara slepkavības dienā.

Policija aizturēja šos vīriešus Edmontonas pilsētā, kur viņi dzīvo. Visi trīs ir dzīvojuši Kanādā trīs līdz piecus gadus, preses konferencē paziņoja policija.

Kanādas raidsabiedrība CBC ziņoja, ka policija arī izmeklē iespējamu saistību ar trim citām slepkavībām, tostarp 11 gadus veca zēna slepkavību Edmontonā.

Nidžars, kurš 1997.gadā imigrēja uz Kanādu un 2015.gadā kļuva par tās pilsoni, propagandēja neatkarīgas sikhu valsts Khalistānas izveidošanu Indijas ziemeļos, kurā varētu būt ietverta arī daļa Pakistānas. Indija bija viņu izsludinājusi meklēšanā par terorismu un slepkavības plānošanu.

Nidžaru nošāva uzbrucēji maskās sikhu tempļa autostāvvietā pie Vankūveras.

Trīs mēnešus pēc Nidžara slepkavības Kanāda apsūdzēja Indijas valdību saistībā ar šo slepkavību un izraidīja Indijas diplomātu, kurš vadījis Indijas izlūkdienesta nodaļu Kanādā.

ASV Tieslietu ministrija novembrī apsūdzēja Čehijā dzīvojošu Indijas pilsoni par līdzīga atentāta mēģinājuma plānošanu ASV teritorijā. ASV izlūkdienesti uzskatīja, ka šo plānu apstiprinājis toreizējais Indijas izlūkdienesta vadītājs Samants Goels.

Kanādā dzīvo 770 000 sikhu, kas sastāda apmēram divus procentus no valsts iedzīvotājiem.

Sikhu separātistu kustība ir tikpat kā likvidēta Indijā, kur drošības spēki astoņdesmitajos gados asiņaini apspieda sikhu nemierus Pendžabas štatā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu