Viens no senākajiem Londonas džentlmeņu klubiem balsos par sieviešu uzņemšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Viens no Londonas senākajiem džentlmeņu klubiem otrdien balsos par sieviešu uzņemšanu klubā, lai gan tā biedru starpā ir asas viedokļu atšķirības.

Dalība klubā ir rūpīgi glabāts noslēpums, tomēr ir zināms, ka tajā ir ierēdniecības, tieslu sistēmas, žurnālistikas, sabiedrisko institūciju un mākslas elites pārstāvji.

Lielbritānijas sabiedriskās raidorganizācijas BBC pasaules ziņu redaktors Džons Simpsons pagājušajā nedēļā platformā "X" atklāja, ka kluba "Garrick" biedri, piemēram, mūziķis Stings, ģitārists Marks Noflers un slaveni aktieri un producenti, kluba priekšsēdētāju brīdinājuši, ka izstāsies no kluba, ja balsojumā tiks noraidīta sieviešu uzņemšana. Vienlaikus citi ir brīdinājuši, ka nevarēs turpināt dalību džentlmeņu klubā, ja tajā uzņems sievietes.

Martā Lielbritānijas izlūkdienesta vadītājs Ričards Mūrs atkāpās pēc tam, kad pirmo reizi tika publicēts saraksts ar kluba biedriem.

Mūrs izlūkdienesta MI6 darbiniekiem nosūtīja vēstuli, kurā atzina, ka informācija par viņa dalību džentlmeņu klubā ir kaitējusi dienesta reputācijai, jo īpaši izlūkdienesta centieniem piesaistīt darbā sievietes.

Premjerministra Riši Sunaka vecākais padomnieks, ierēdniecības līderis Saimons Keiss arī ir minēts starp kluba biedriem.

1831.gadā aktieriem un "izsmalcinātiem un izglītotiem vīriešiem" izveidotais "Garrick" ir viens no pēdējiem tādiem klubiem, kuri neuzņem sievietes, ļaujot tām ierasties tikai kā vīriešu viešņām.

2021.gadā tika ierosināta petīcija atļaut klubā iestāties arī sievietēm. Petīciju atbalstīja viena no Lielbritānijā pazīstamākajiem advokātiem un bijušā premjerministra Tonija Blēra sieva Šerija Blēra, kura atminējās gadījumu 1976.gadā, kad topošajai juristei bija jāstāv pie kluba, kamēr viņas nākamajam vīram Tonijam atļāva tur vakariņot.

Iepriekšējā balsojumā 2015.gadā ar 50,5% balsu vairākumu tika saglabāts aizliegums klubā uzņemt sievietes.

Londonas Koventgārdenā esošais "Garrick" piedāvā biedriem naktsmītni, restorāna, bāru un bibliotēkas pakalpojumus.

Savulaik kluba biedrs bija arī Čārlzs Dikenss, bet izskanējušas ziņas, ka tā biedri ir arī seriāla "Šerloks" zvaigzne Benedikts Kamberbačs un ministrs Maikls Govs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu