Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles restaurācijai lūgs 370 000 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrāle.
Rīgas Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrāle. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles restaurācijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lūgs 370 000 eiro, 7. maijā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēdē vienojās deputāti.

Nākamgad Rīgas Svētā Jēkaba katedrāle svinēs 800.gadadienu. Katedrāles restaurācijas darbi notiek kopš 2017.gada pavasara. Saeimas komisijas sēdē Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs pateicās par līdz šim saņemto finansiālo atbalstu, pateicoties kuram ir atjaunota fasāde, vitrāžas un altārtelpa, veikta sakristejas jumta seguma maiņa, un citi darbi. Taču lai pilnībā restaurētu seno dievnamu šogad ir nepieciešami 370 000 eiro un nākamgad vēl 0,5 miljoni eiro. Stankevičs aicināja rast finansējumu, jo restaurācijas darbi ar katru gadu sadārdzinās. Jo ātrāk tiks pabeigta restaurācija, jo lētāk tā izmaksās, skaidroja arhibīskaps.

Tāpat finansiālu atbalstu Saeimai lūgusi Rēzeknes-Aglonas diecēze, kurai ir nepieciešams siltināt svētceļnieku komunikācijas ēku Aglonā, Broka ielā 8.

Deputāti vienojās, ka rakstīs vēstuli valdībai, Kultūras un Tieslietu ministrijai, aicinot piešķirt finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Svētā Jēkaba katedrāles restaurācijai un svētceļnieku komunikācijas ēkas siltināšanai Aglonā.

Kā deputātus informēja Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Administratīvās daļas vadītāja vietniece Baiba Brice, Sakrālā mantojuma finansēšanas programmai katru gadu tiek pieteikti projekti 5 miljonu eiro vērtībā, lai gan pieejamais finansējums ir tikai viens miljons eiro, kas tiek sadalīts aptuveni 23 līdz 25 objektiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu