FOTO Ar seniem dārgumiem piepildītā parkā Lietuvā atrasts 600 gadus vecs kronis

Apollo.lv
Foto: Lietuvos nacionalinis muziejus/"Facebook"

Arheologi 2024. gada pavasarī pārmeklējuši daļu Verķu parka Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Lietuvas nacionālais muzejs 15. maijā ziņojis, ka izrakumos parkā atrasti vairāki dārgumi, tostarp 600 gadus vecs kronis, vēsta izdevums "The News Observer".

Izrakumos parkā 2008. gadā atklāti desmitiem viduslaiku kapu un dārgumu, paziņoja muzejs. Patiesā kapu platība līdz šim vēl nebija zināma.

Neseno izrakumu laikā arheologi atrada vēl dažus 600 gadus vecu apbedījumus, paziņoja muzejs. Kapi ierīkoti 13. vai 14. gadsimtā.

Vienā kapā apbedīta kāda pusmūža sieviete. Arheologi norāda, ka tas bijis piepildīts ar dažādiem dārgumiem. Rentgenā redzams, ka sieviete rotāta ar 600 gadus vecām dārglietām. Viņas galvā ir kronis, kas izgatavots no satīta misiņa, savukārt ap kaklu aplikta no gliemžvākiem, pērlītēm un metāla āķiem darināta kaklarota. Savukārt rokas rotā rokassprādze un gredzeni, informēja muzejā.

Sieviete, visticamāk, tika apbedīta apmetnī. Viņai blakus noliktas divas atslēgas un keramikas pods, bet pie kājām atstāts zvans, stāstīja arheologi.

Otrajā 600 gadus vecajā kapā nebija tik daudz artefaktu, norādīja muzejs.

Arheologi atradumus izņēma no kapiem un tos analizēja laboratorijā. Tie tiks restaurēti un nodoti muzejā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu