Krievija Ukrainā uzbrūk "Starlink", izmantojot jaudīgus ieročus (3)

Apollo.lv
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: LISI NIESNER/REUTERS

Krievija aizvien biežāk ir traucējusi Starlink pakalpojumus Ukrainā, izmantojot modernas tehnoloģijas. Tas ir izraisījis jaunus traucējumus ziemeļu frontes līnijā, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN un "The New York Times".

"The New York Times" vēsta, ka nesen 92. brigādes karavīri zaudēja būtisku resursu - ārkārtīgi palēninājās Starlink satelīta interneta pakalpojums, ko karavīri izmanto saziņai, izlūkdatu vākšanai un bezpilota lidaparātu uzbrukumiem.

"Starlink" ir bijis ļoti svarīgs rīks Ukrainas armijai jau kopš kara pirmajām dienām. Bez pilnībā funkcionējošiem "Starlink" ukraiņi nevar ātri sazināties un apmainīties ar operatīvo informāciju. Tieši tas notika uz jaunās ziemeļu frontes līnijas.

Izdevums norāda, ka neveiksmju pamatā ir pastiprināta iejaukšanās no Krievijas puses. Pirms uzbrukuma Harkivas apgabalā krievi izmantoja jaudīgus elektroniskos ieročus un sarežģītākus rīkus, lai pasliktinātu "Starlink" pakalpojumu kvalitāti. Šie sasniegumi rada nopietnus draudus Ukrainai.

"Šīs darbības ir izraisījušas milzīgus "Starlink" darbības traucējumus. Ja krievi turpinās gūt panākumus, tas varētu liecināt par taktisko maiņu konfliktā, uzsverot Ukrainas neaizsargātību un atkarību no Īlona Maska uzņēmuma sniegtajiem pakalpojumiem," raksta izdevums.

"Taču tagad krievi izmēģina dažādus mehānismus, lai traucētu "Starlink" savienojumu kvalitāti, jo tas mums ir ļoti svarīgi," teica Ukrainas digitālās transformācijas ministrs Mihails Fjodorovs

Ukraina ir pastāvīgi sazinās ar "SpaceX", lai atrisinātu problēmas, viņš teica.

2024. gada janvārī ziņots, ka kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Krievija izmanto traucēšanas sistēmas, lai bloķētu Ukrainas spēku piekļuvi komerciālajiem "Starlink" satelītiem.

Kā vēsta "Business Insider", krievi pie tankiem piestiprina rīkus, lai traucētu satelītu signālus un apgrūtinātu bezpilota lidaparātu darbību, traucējot ukraiņu GPS vadāmajām bumbām un bezpilota lidaparātiem. Ukraiņu operatoriem nākas pārvietoties tuvāk saviem mērķiem pie frontes līnijas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu