Neapšaubāmi, Latvijas basketbols šobrīd piedzīvo zelta laikmetu. Četri spēlētāji Ziemeļamerikā, vēl citi Eiropas spēcīgākajos klubos, bet dažādu apstākļu dēļ Latvijas izlase nespēja kvalificēties Pasaules Kausa izcīņai.

Šādu neveiksmi ietekmēja dažādi faktori. Pirmais un būtiskākais pavisam noteikti bija Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) lēmums šī turnīra kvalifikāciju sadalīt vairākās kārtās. Tas nozīmēja, ka spēles tiktu aizvadītas arī rudenī un ziemā, kad norit klubu regulārā sezona.

Tas, savukārt, nozīmēja, ka Latvijas basketbola izlases vadība varēja aizmirst par Dāvja Bertāna un Rodiona Kuruca dalību šajās spēlēs (Kristaps Porziņģis joprojām bija traumēts). 

Papildus tam, ka bija jāiztiek bez labākajiem Ziemeļamerikas basketbolistiem, bieži vien izlases vadībai bija jālūdzas pie Eiropas lielāko klubu durvīm arī, lai sastāvā iekļautu citas latviešu zvaigznes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Latvijas Basketbola savienība (@basketbols) on

Lai vai kā, viss izšķīrās 2019. gada februāra beigās - kvalifikācijas turnīra pēdējās divās spēlēs. Mājās bija tikšanās ar spēcīgo Spānijas valstsvienību, bet izbraukumā nācās aizvadīt kvalifikācijas cikla noslēdzošo spēli pret Menkalni.

Pirmajā spēlē pret Spāniju tika piedzīvots minimāls zaudējums. Šajā mačā Rīgā ieradušies bija arī tādi spēlētāji kā Jānis Timma, Dāvis Bertāns un Jānis Strēlnieks, bet šie vīri maču noskatījās ielas drēbēs, jo izlases vadība dažādu iemeslu dēļ līdz noteiktajam termiņam nepaspēja viņus iekļaut pieteikumā šai spēlei. 

Līdz ar to, spēlē pret Melnkalni bija nepieciešama ne tikai uzvara, bet to bija jāizcīna arī ar deviņu punktu pārsvaru. Latviešiem spēli izdevās uzvarēt, bet vien ar sešu punktu pārsvaru, un tas, savukārt, nozīmēja, ka melnkalnieši bija nopelnījuši "biļeti" uz Ķīnā notiekošo Pasaules Kausu, bet latviešiem atlika ķerties klāt pie pārgrupēšanās procesa.

Video: Latvijas un Melnkalnes izlašu spēles spilgtākie momenti

Par labu Latvijas izlases vadībai nenāca arī basketbola aprindās cienītā trenera Deivida Blata negatīvie izteikumi pēc tam, kad viņa trenētā Pirejas "Olympiakos" spēlētājs Jānis Strēlnieks pēdējā spēlē laukumā aizvadīja 37 minūtes un iedzīvojās savainojumā.

Pēc neilga laika sekoja galvenā trenera Arņa Vecvagara atstādināšana no amata un rudenī par izlases stūrmani kļuva cita Latvijas basketbola leģenda - Roberts Štelmahers. Vasaras laikā par valstsvienības Ģeneralmenedžeri paspēja kļūt arī Artūrs Štālbergs.

Latvijas basketbola izlase 2020. gadā iesoļos ar jaunu galveno treneri un pamatotām ambīcijām, jo jau februārī sāksies Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmais cikls. Savukārt, nepatīkamā neveiksme pret Melnkalni ir jāatstāj 2019. gadā.