2018. gada 7. februārī Latvijas basketbola līdzjutējus piemeklēja šausmu vēsts - Kristaps Porziņģis pārrāvis krusteniskās saites. Pēc 20 mēnešiem un komandas nomaiņas latviešu uzbrucējam izdevās atgriezties Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) laukumā.

Porziņģa atlabšanas process bija garš un notikumiem bagāts. Vispirms spēlētājs tika aizmainīts prom no vienīgās NBA komandas, kurā viņš jeb kad bija spēlējis. Maiņas darījuma rezultātā uzbrucējs nonāca Dalasas "Mavericks" rīcībā. Bet neilgi pēc tam sekoja izvarošanas skandāls.

Porziņģis nepatīkamajā situācijā saņēma atbalstu gan no jaunās komandas, gan NBA spēlētāju asociācijas.

Visbeidzot, šī gada 10. oktobrī NBA pārbaudes spēlē starp Dalasas "Mavericks" un Detroitas "Pistons" bija pienācis brīdis, kad Porziņģa fani viņu atkal varēja redzēt darbībā.

Liepājnieks pirmajā spēlē spēja demonstrēt apbrīnojami veiksmīgu sniegumu, ņemot vērā, ka bez NBA basketbola uzbrucējam nācās iztikt vairāk nekā pusotru gadu.

Latvijas basketbolists savā pirmajā spēlē "Mavericks" sastāvā laukumā pavadīja 19 minūtes, kuru laikā viņš guva 18 punktus (5/11 divpunktu metieni, 2/7 trīspunktu meiteni, 2/2 soda metieni), kā arī izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.

Video: Porziņģis debitē "Mavericks" rindās

Zīmīgi, ka savu pirmo NBA oficiālo spēli pēc traumas sadziedēšanas Porziņģis aizvadīja tieši pret cita latvieša, Dāvja Bertāna pārstāvēto Vašingtonas "Wizards". Savā oficiālajā debijā latvietis arī demonstrēja veiksmīgu spēli - 23 punkti un četras bumbas zem groziem.

Sezonas turpinājumā latvietis rādījīs viļņainu sniegumu - rezultatīvas spēles mijušās ar neefektīviem mačiem, bet, zinot gūtās traumas nopietnību un izlaisto laiku, var apgalvot, ka Porziņģis šajā sezonā ir demonstrējis atzīstamu sniegumu. Zinot, ka no šādām traumām ilgi atkopušās ir arī citas līgas zvaigznes, no latvieša varēs sagaidīt arvien labāku sniegumu.