Grantiņam piespriež mūža ieslodzījumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Zemgales apgabaltiesa pirmdien trīs slepkavībās un slepkavības mēģinājumā apsūdzētajam Ivaram Grantiņam piesprieda mūža ieslodzījumu ar policijas kontroli uz trīs gadiem, konfiscējot mantu.

Šādu sodu apsūdzētajam bija prasījusi prokurore Elita Dreiblathena.

Pilns sprieduma teksts būs pieejams 1.jūnijā.

Pēc sprieduma pasludināšanas Grantiņš smaidīja, novēroja LETA.

Savā runā tiesas debatēs prokurore norādīja, ka, neskatoties uz izdarīto, Grantiņš ir atzīts par pieskaitāmu. Pēc prokurores teiktā, apsūdzētā rīcībā neesot saskatāms neviens atbildību mīkstinošs apstāklis, bet «pastāv vesela virkne atbildību pastiprinošu apstākļu».

Pēc prokurores teiktā, joprojām nav īsti saprotams, kāpēc Grantiņš tā rīkojies.

Grantiņš tiesas sēdē atzina savu vainu visos viņam inkriminētajos noziegumos - trīs slepkavībās un slepkavības mēģinājumā, tostarp meitas un sievas noslepkavošanā.

Grantiņš pēdējā vārdā tiesai norādīja, ka labāk gribētu tikt sodīts ar nāves sodu, nevis mūža ieslodzījumu. Savukārt viņa advokāts Juris Zēģele lūdza piemērot apsūdzētajam 20 gadu cietumsodu.

Tiesa izskatīja Grantiņa lietu bez pierādījumu pārbaudes, jo apsūdzētais atzīst savu vainu. Par pierādījumu pārbaudes neizdarīšanu bija arī abi cietušie un prokurors.

Grantiņa māte tiesas debatēs atteicās no dēla un teica, lai viņš neraksta viņai vēstules no cietuma. «Tu man esi tukša vieta,» teica Grantiņa māte Ausma Timpare.

Uz tiesas sēdi kā cietušais bija ieradies Grantiņa kādreizējās sievas Ingas Lomakinas vīrs.

LETA jau ziņoja, ka Zemgales apgabala prokuratūra aprīļa sākumā cēla apsūdzību Grantiņam aizdomās par trim slepkavībām Bauskas rajona Ceraukstes pagastā un vienu agrāku slepkavības mēģinājumu 1988.gadā.

Pret 1972.gadā dzimušo Grantiņu sākta kriminālvajāšana pēc Krimināllikuma 118.panta 3.punkta, 274.panta 1.daļas par mazgadīgās meitas, sievas un savas paziņas slepkavības izdarīšanu un par dokumenta iznīcināšanu, kā arī pēc vecā Kriminālkodeksa 15.panta 2.daļas un 98.panta par slepkavības mēģinājumu 1988.gadā.

Kā ziņots, 2008.gada 27.augustā no rīta kādās mājās Bauskas rajona Ceraukstes pagastā tika atrasta noslepkavota 1996.gadā dzimusī Daina. Meitenes līķi atrada viņas vecmāmiņa, kura iegājusi mazmeitas istabā un zem segas ieraudzījusi bērnu ar pārgrieztu rīkli. 29.augustā aizdomās par šo slepkavību tika aizturēts nogalinātās meitenes tēvs Grantiņš, kurš nesen bija atgriezies no ieslodzījuma vietas, izcietis sodu par izvarošanu.

Grantiņš nopratināšanas laikā policijas darbiniekiem pilnībā atzinis savu vainu meitas slepkavībā, piebilstot, ka viņš izdarīto nožēlo.

Jau būdams apcietinājumā, viņš izmeklētājam atzinies meitas, savas bezvēsts pazudušās civilsievas un policijas meklēšanā esošās 18 gadus vecās Janas Ribinskas slepkavībā. To žurnālistiem iepriekš apstiprināja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Dailis Lūks.

1979.gadā dzimušās Grantiņa civilsievas Ingas Lomakinas un Ribinskas mirstīgās atliekas tika atrastas, sadalītas gabalos un apraktas Bauskas rajona teritorijā. Līķi atrasti dažādās vietās netālu no Lietuvas robežas.

Kā iepriekš pastāstīja Lūks, civilsieva ir nožņaugta savā dzīvoklī naktī uz 2008.gada 29.jūniju divu viņas nepilngadīgo bērnu klātbūtnē, kuri, visticamāk, tobrīd gulējuši, bet Ribinska pēc kopīgas iedzeršanas naktī uz 20.jūliju noslīcināta kādā vietējā dīķī. Abu sieviešu līķi pēc tam sagraizīti, ielikti somās un aprakti.

Noskaidrots, ka Ribinska arī tikusi izvarota.

Grantiņš iepriekš atzinis, ka sievu nogalinājis, atriebīgu motīvu vadīts, bet Ribinsku - lai nenonāktu atklātībā viņa iepriekšējais nodarījums. Pats Grantiņš sacījis, ka izdarīto nožēlo.

Policija atklājusi, ka Grantiņš 2000.gada aprīlī mēģinājis noslepkavot arī kādu 35 gadus vecu sievieti.

Veicot izmeklēšanas darbības, tika savākti pierādījumi par 1988.gadā izdarītas slepkavības mēģinājumu, kas saistīta ar izvarošanu. Kopumā tika savākti pierādījumi par astoņiem šīs personas izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Pagājušā gada decembrī policija saņēma ekspertīzes rezultātus, kas apliecināja, ka Grantiņš ir pieskaitāms.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu