Francijā latvieši turpina darbu pie Japānas televīzijas projekta

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

13.aprīlī Ādažu poligonā noslēdzās filmēšana Japānas sabiedriskās televīzijas «NHK» producētajam televīzijas seriālam «Mākoņi pār pakalnu» («Clouds above the Slope»), kas ir līdz šim vērienīgākais projekts Japānas televīzijas vēsturē gan pēc apjoma (13 sērijas, katra 90 minūtes), gan finansējuma, gan filmēšanas ilguma.

No Latvijas puses projekta mākslinieciskā noformējuma radīšanā bija iesaistīti pieredzējušie mākslinieki Mārtiņš Milbrets un Jurģis Krāsons (kompānija «Mākslas departaments»). Viņi darbojās kopā ar projekta Eiropas filmēšanas daļas galveno mākslinieku Go Nišinoharu (Nishinohara), rūpējoties ne tikai par filmēšanas vietām Latvijā, bet arī Francijā un Igaunijā. 

Māksliniekiem visnopietnākais uzdevums bija vietas un dekorāciju sagatavošana masu skatu filmēšanai Ādažos, kas filmā atainos krievu uzbrukumu Portartūras cietoksnim. Vēsturiska darba ekranizācija no māksliniekiem prasa precīzu atainojamā laikmeta izjūtu un zināšanu, lai spētu to detalizēti rekonstruēt. Filmas darbības laikam – 20.gadsimta sākumam – mākslinieki piemēroja «Cinevillu» Slampē, kas filmā parādīsies kā Portartūras ostas pilsētiņa un piekraste.

Filmēšana Igaunijā norisināsies netālu no Pērnavas, kur tiks uzņemts šaursliežu vilciens. Arī te māksliniekiem jāveic vilciena sastāva pielāgošanas darbi vajadzīgajam laikmetam. Ar šo vilcienu filmas varoņi dosies uz Rēveles ostu (kā tolaik sauca Tallinu).

Šajā filmēšanas posmā pēdējais pieturas punkts Eiropā būs Dižona, uz kuru jau devušies latviešu mākslinieki. Francijā ir saglabājušies vairāki cietokšņi, kas vizuāli atbilst filmas vajadzībām. Filmā tiks savienotas Ādažos un Francijā filmētās ainas – Ādažos tika uzņemta krievu karaspēka tuvošanās cietoksnim, bet savukārt Francijā ainas ar karaspēka nonākšanu pie cietokšņa. No Rīgas aizvestas līdzi arī nepieciešamās dekorācijas un rekvizīti, filmēšana notiks nākamnedēļ.  
   
Projekta Eiropas daļas mākslinieks Go Nišinohara Latvijā pavadīja vienu mēnesi un ir ļoti gandarīts par sadarbību ar Mākslas departamentu – Milbretu un Krāsonu. Gan Milberts, gan Krāsons ir jau ļoti pieredzējuši profesionāļi, kas strādājuši pie nozīmīgiem vietējiem un starpvalstu projektiem, saņēmuši apbalvojumus. Krāsons ir strādājis pie Latvijā uzņemtajām epizodēm Vernera Hercoga filmai «Neuzvaramais» (2001), Mikas Kaurismeki «Saldumiņš» (2004), sadarbojies ar vienu no pazīstamākajām latviešu režisorēm Lailu Pakalniņu, par filmu «Ķīlnieks» (2006) iegūstot «Lielā Kristapa» balvu.

Savukārt Mārtiņš Milbrets bijis galvenais mākslinieks pie vērienīgajām latviešu vēsturiskajām filmām «Baiga vasara» (2000) un «Rīgas sargi» (2007, «Lielā Kristapa» balva kā labākajam māksliniekam kopā ar Neilu Matīsu). Pavisam nesen abi mākslinieki kopā piedalījās pie Rīgā filmētās vācu filmas «Das Blaue vom Himmel», kur filmas vajadzībām rekonstruēja barikādes Vecrīgā. Filmu producēja kompānija «Die Film Gmbh». Filmas «Mākoņi pār pakalnu» un «Das Blaue vom Himmel» filmēšanu Latvijā nodrošināja kompānija «Film Angels Studio».

Latvijā filmētās epizodes seriālam «Mākoņi pār pakalnu», pie kurām strādājuši arī mūsu mākslinieki, tiks izrādītas Japānas televīzijā 2011.gadā. Tikai pēc tam šo seriālu būs iespējams nopirkt ārvalstu telekompānijām, iespējams, ka kādreiz to redzēsim arī šeit.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu