«Ķekatās no Andreja līdz Aleksandram» - masku darbnīca bērniem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Plūme/LETA

16.decembrī no plkst. 11.00 līdz 13.00 Andreja Upīša memoriālais muzejs Rīgā, Brīvības ielā 38-4, un Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis, Lāčplēša ielā 48/50-14 aicina uz masku darbnīcu bērniem «Ķekatās no Andreja līdz Aleksandram», portālu «Apollo» informēja Sandra Zobena, Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste.

Ziemassvētkiem, tāpat kā ikkatriem latviešu svētkiem, ir savi simboli, tostarp arī ķekatnieki. Dažos novados ķekatas sauc par budēļiem, nūjiniekiem, kūjiniekiem, preiļiem, kurciemiem un čigāniem. Latgalē arī par kaļedām vai kaladniekiem. Ķekatnieki, tērpušies dažādās maskās, iet no viena ciema uz otru, lai nestu tur svētību un aizdzītu prom dažādus ļaunos garus, tāpēc viņus visur labprāt uzņem un pacienā.

Īpaša loma ķekatu gājienos ir maskām. Maskošanās ideja ir plaši pazīstama arī pie citām tautām, un tās pamatā ir seni auglības riti. Parasti maskās mēģina attēlot tos garus, kuriem grib pielabināties vai arī iespaidot. Viena no pazīstamākām senlatviešu ķekatnieku maskām bija lāča maska, jo ticēja, ka lācis ar savu rūkšanu aizbaida un aizdzen projām visus ļaunos garus.
Ticību maskas maģiskajam spēkam, priekšstatus par cilvēka spēju, attēlojot kādu būtni vai parādību, ietekmēt to savā labā noteiktā attīstības pakāpē pazinušas visas tautas. Daudzām tautām maskošanās tradīcija pāraugusi dzīvās, jautrās un trokšņainās karnevālu izdarībās, bet latvieši vēl aizvien mēdz iet ķekatās.

Vēlamies šo tradīciju un tās maģisko spēku nodot arī mūsu bērniem, tāpēc:
no plkst. 11.00 līdz 11.45 - masku gatavošana Andreja Upīša muzejā;
no plkst. 11.40 līdz 12.00 - ķekatnieku gājiens uz Aleksandra Čaka muzeju;
no plkst. 12.00 līdz 13.00 - Ziemassvētku ieskandināšana ar dziesmām un rotaļām Aleksandra Čaka muzejā.

Ieeja brīva. Vietu skaits ierobežots!
Lūdzam pieteikties pa tālruni 67289767 vai 67285336.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu