Politologs Zatlera neievēlēšanu Saeimas spīkera amatā skaidro ar personiskām antipātijām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Valda Zatlera (ZRP) neievēlēšana Saeimas priekšsēdētaja amatā skaidrojama ar personiskām antipātijām, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes studiju nodaļas docents Ivars Ījabs.

«Vai gan cilvēkam, kurš līdz pirmajai Saeimas sēdei nevar savākt kopā savu frakciju, vajadzētu uzticēt vadīt daudz lielāku un dažādāku cilvēku daudzumu, proti, Saeimas darbu? Es pilnīgi nešaubos, ka Zatlers kopš pabūšanas Valsts prezidenta amatā droši vien labprāt vēlas izsēdēties visos «augstos krēslos». No otras puses, jāņem vērā, ka mums priekšā stāv diezgan nepatīkams valdības veidošanas laiks kopā ar sešiem bijušajiem Zatlera reformu partijas (ZRP) cilvēkiem, tādēļ būtu nepieciešams cilvēks, kuram ir gan autoritāte, gan zināšanas par to, kā Saeimas darbu vajadzētu vadīt, un tādēļ es domāju, ka tas nav īpaši liels pārsteigums, ka deputāti nemaz tik ļoti nevēlas uzticēt viņam atbildību. Cik var noprast, tie ir «Vienotības» deputāti, kas balsoja «pret», turklāt šķeltnieki solījās rādīt savu biļetenu,» teica Ījabs.

Viņš sacīja, ka 10.Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) nekas netraucē turpināt vadīt Saeimas sēdes. «Ja situācija nomierināsies, tad Zatlers varbūt varēs mēģināt pretendēt uz šo amatu otru reizi. Āboltiņa kā vietas izpildītāja nevar strādāta bezgalīgi šajā amatā, un ja reiz partiju vidū ir vienošanās, ka ZRP ir nepieciešams šis amats, tad iespējams, ka šiem apsvērumiem ir lielāka nozīme nekā tam, ko kurš kurā brīdī no viņiem vēlas,» sacīja politologs.

Ījabs atgādināja, ka Zatlers sajūtu no Saeimas netikt ievēlētam izbauda jau otru reizi mūžā, tādēļ viņam ir iespēja pierast pie tā.

Kā ziņots, šodien par jaunās 11.Saeimas priekšsēdētāju netika ievēlēts eksprezidents ZRP līderis Zatlers.

Par Zatleru aizklātā balsošanā nobalsoja 46 deputāti, pret balsoja 49 un pārējie biļeteni atzīti par nederīgiem, jo sabojāti.

Tagad Saeimā sāksies otrā balsošanas kārta, kurā par kandidātu uz Saeimas priekšsēdētāja amatu atkārtoti izvirzīts Zatlers.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu