Rīgā pašvaldības mājokļus pagaidām neremontēs, bet būvēs jaunus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas pilsētbūvnieks» 2012.gadā plāno būvēt vairākas dzīvojamās mājas, kas Rīgas domes ilgtermiņa saistības palielinās par vairākiem desmitiem miljonu latu. 

Jau esošo namu rekonstrukcijai, kas izmaksātu apmēram trīs reizes lētāk, finansējums šā gada budžetā pagaidām nav paredzēts. 

«Mājokļu un vides departaments, sagatavojot 2012.gada budžetu, pieprasīja finansējumu aptuveni 1,5 miljonu latu apmērā projektam Meldru ielā 58, lai pārbūvētu ēku un tur būtu 117 dzīvokļi. Taču diemžēl līdzekļus piešķīra tikai šīs mājas konservācijai,» intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko. Tāpat tika lūgts 1,1 miljons latu, lai izremontētu 170 atsevišķus dzīvokļus, bet arī tam pietrūka naudas. Vēl četrām dzīvojamām mājām bija plānots izstrādāt renovācijas projektus, lai tās, tāpat kā namu Meldru ielā 58, varētu vēlāk renovēt un izīrēt, taču arī šim mērķim finansējums 2012.gada budžetā netika paredzēts. 

Stepaņenko atzina, ka ēkas remontēt izmaksātu apmēram trīs reizes lētāk, nekā būvēt jaunas, vienlaikus tiktu sakārtota arī nolaisto namu apkārtne, tomēr finansējums šā gada budžetā netika paredzēts. 

Deputāts skaidroja, ka šāda situācija izveidojusies tāpēc, ka ēku renovācijai finansējums būtu jāparedz tieši no domes budžeta, taču pašvaldībai šādu līdzekļu nav un nav arī iespēju tos aizņemties. Savukārt «Rīgas pilsētbūvnieks» ir atsevišķa komercstruktūra ar savu budžetu un saistībām, līdz ar to uzņēmums jaunu māju būvniecībai varēs ņemt kredītu, kas pēc tam tiks pakāpeniski atmaksāts. Mājokļu un vides departamentam māju renovācijai nepieciešamo finansējumu nāksies lūgt budžeta grozījumos. 

«Mēs, protams, prasīsim, bet, vai iedos, nevaram prognozēt,» sacīja Stepaņenko. Tā kā pagaidām šoziem sniega nav daudz, tad naudu, ko pagājušajā gadā pašvaldībai nācās tērēt sniega izvešanai, varētu ietaupīt un novirzīt citiem projektiem. Arī komunālajiem maksājumiem skolās un bērnudārzos vajadzēs mazāk naudas, ja ziema saglabāsies silta. «Budžeta komisijā solīja, ka aprīlī naudu Meldru ielas 58 mājas renovācijai tomēr piešķirs, līdz ar to pieprasījums konservācijai bija tikai uz pusgadu. Mēs ļoti ceram, ka aprīlī renovāciju varēsim sākt,» norādīja Stepaņenko. 

Savukārt, jautāts, vai remontējamās mājas nevar ieguldīt «Rīgas pilsētbūvnieka» pamatkapitālā, uzdodot tās izremontēt, ņemot kredītu, Stepaņenko atzina, ka sākotnēji uzņēmums tā arī darbojies - Rīgas domes uzdevumā pirka vairākas kopmītņu tipa ēkas, remontēja, renovēja un tad pamazām domei atdeva. «Tas nebūtu nekas īpaši jauns,» sacīja domnieks. 

Kā ziņots, Rīgas dome pērn 13.decembrī apstiprināja divu jaunu dzīvojamo kompleksu būvniecības projektus. 

Gobas un Gaigalas ielā taps četras daudzdzīvokļu mājas ar 296 īres dzīvokļiem. Saskaņā ar «Rīgas pilsētbūvnieka» organizēto atklāto konkursu šo māju projektēšanu un būvniecību veiks pilnsabiedrība «Arčers» un SIA «Moduls-Rīga». Pašvaldībai tas izmaksās kopumā ap 18,8 miljoniem latu. 

Savukārt Imantas 8.līnijā taps trīs sociālās mājas ar 290 dzīvokļiem un veselības centra un sociālā dienesta telpas, kuras būvēs pilnsabiedrība «Re&Re un Dārti». Projektēšanas, būvniecības un finansējuma piesaistīšanas izmaksas varētu sasniegt 21,7 miljonus latu. 

Plānots, ka drīz šiem projektiem pievienosies arī trešais, kas jau atbalstīts Mājokļu un vides komitejā, - divu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju ar 318 dzīvokļiem projektēšana un būvniecība uz «Rīgas pilsētbūvniekam» piederošā zemesgabala Andreja Saharova, Tīnūžu, Praulienas ielā. Iepirkuma konkursā uzvarējusi SIA «Merks», kas piedāvā šos darbus paveikt par 16,5 miljoniem latu, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu