Video: Mīklaini notikumi virs Baltijas jūras joprojām satrauc zviedrus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jūnijs ir traģisks mēnesis arī Zviedrijas vēsturē. Zviedru mediji to dēvē par 1952. gada uzbrukumu pie Liepājas. Tā ir mīkla, kas līdz galam nav atrisināta joprojām. Joprojām nav zināms, kas notika ar astoņiem Zviedrijas lidmašīnas DC-3 apkalpes locekļiem.

1952.gada 13.jūnijā no rīta Stokholmas priekšpilsētā pacēlās Zviedrijas lidmašīna DC-3 ar astoņiem apkalpes locekļiem, lai dotos kārtējā lidojumā virs Baltijas jūras. Pulksten 11.20 apkalpe ziņoja, ka lidmašīna sašauta. Sekoja vēl viens nelaimes signāls un tad - klusums. Lidmašīnu notrieca PSRS iznīcinātājs MIG-15, kas pēc Zviedrijas versijas izlidojis no Tukuma lidlauka.

Zviedrijas kara lidotājs Rolands Princšolds stāsta, ka krievu lidotājs pēc tam saņēmis ordeni, viņš iepriekš esot psiholoģiski gatavojies kaujas uzdevumam. Pavēle esot bijusi iznīcināt zviedru lidmašīnu un nošaut apkalpes locekļus.

Vairāk nekā 40 gadus Zviedrija apgalvoja, ka lidmašīna veikusi treniņlidojumu, bet PSRS - ka neko nezina, kas noticis ar DC-3. Tikai vēlāk Zviedrija atzina, ka lidmašīna bija aprīkota ar noklausīšanās un izlūkošanas iekārtām un izspiegoja PSRS teritoriju NATO uzdevumā.

Plašāk par to, kas notika ar Zviedrijas lidmašīnu, skaties «De facto» sižetā.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu