SEB: Baltijas valstīs palielinās mājokļu cenu pieauguma gaidas (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nekustamā īpašuma cenu pieaugumu gada laikā sagaida 53% aptaujāto Latvijas un 46% Lietuvas iedzīvotāju, kas ir līdz šim augstākais cenu kāpuma prognozētāju skaits. Gada laikā pieaugums bijis par gandrīz 14 procentpunktiem Latvijā un 19 procentpunktiem Lietuvā, liecina Latvijā un Lietuvā šī gada decembrī veiktā SEB Mājokļu cenu indikatora aptauja.

Mājokļa cenu krituma sagaidītāju skaits decembra aptaujā Latvijā bija aptuveni 7%, 27% respondentu tuvāko 12 mēnešu laikā sagaida nemainīgas nekustamā īpašuma cenas, bet 14% nebija konkrēta viedokļa.

Lietuvā cenu kritumu prognozētāju skaits sarucis līdz 12% no aptaujāto iedzīvotāju skaita (22% - 2012.gada decembra aptaujā). 31% prognozē nemainīgas cenas tuvāko 12 mēnešu laikā, savukārt 11% aptaujas dalībnieku nebija konkrēts viedoklis par iespējamajām mājokļu cenu izmaiņām.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis: «Ņemot vērā, ka iedzīvotāju noskaņojums Lietuvā gada laikā uzlabojies straujāk, mazinājusies atšķirība Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju gaidās attiecībā uz nekustamā īpašuma cenu izmaiņām. Latvijā strādājošo pirktspēja sāka uzlaboties jau 2012.gadā, vidējai darba samaksai palielinoties straujāk nekā patēriņa cenām, savukārt Lietuvā iedzīvotāju pirktspējas pieaugums atsākās tikai 2013.gadā. Stabilizācija nekustamā īpašuma tirgū un iedzīvotāju ienākumu pakāpenisks pieaugums sekmējis arī mājokļu cenu pieauguma gaidas.»

Iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma Latvijā veica pētījumu centrs SKDS 2013. gadā no 30. novembra līdz 15. decembrim. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi tika aptaujāti 1000 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās. Aptauja Lietuvā decembrī veikta sadarbībā ar kompāniju Baltijos Tyrimai. Aptaujāti 1010 Lietuvas pastāvīgie iedzīvotāji.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu