Pieejamas biļetes uz festivālu «Māksla+Komunikācija 2014»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 1. aprīļa Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā pieejamas biļetes uz festivāla «Māksla+Komunikācija 2014» audiovizuālajām performancēm un elektroniskās mūzikas koncertu, kas norisināsies š.g. 16. maijā, pl. 20.00 Spīķeru koncertzālē.

Festivāls Māksla+Komunikācija» ik gadu Latvijas publikai piedāvā unikālu un daudzpusīgu performanču programmu, iepazīstinot ar Eiropas un pasaules aktuālākajiem video un skaņas māksliniekiem. Šī gada festivāla «Māksla+Komunikācija» īpašais koncerts pārsteigs ar neparastām lāzera projekcijām un akustiskā čella skanējumu, filmu un skaņu mākslas novitātēm no Japānas, eksperimentālās radio vijoles iespējām un oriģinālām reāllaika skaņas un video modulācijām.

Koncerta viesi – skaņu māksliniece un komponiste Jamila Riosa (Yamila Rios) un mākslinieks Joriss Straiboss (Joris Strijbos) no Nīderlandes savā lāzerperformancē «COVEX» piedāva neparastu elektro-akustiskās skaņas un lāzeru gaismas motīvu saspēli. Performances skanējums veidots, elektroniski paplašinot un papildinot tradicionālo čella skaņu, procesā radot gan kompleksas, fragmentētas trokšņu vides, gan pavisam skaidru un harmonisku dūkoņu. Ar lāzera stariem, savukārt, tiek radīti neparasti krāsu motīvi un dinamisku formu ainava, lāzera starus raidot cauri transparentiem objektiem.

Iespēju sadzirdēt un arī vizuāli pieredzēt bezgalīgā visuma skaņu piedāvās talantīgais japāņu video mākslinieks un režisors Makino Takaši (Makino Takashi) savā video performancē «Kosmosa troksnis 3D», kurā neparasta kosmiskā klusuma sonifikācija savīsies ar pārsteidzoši krāšņām, suģistējošām vizualizācijām. Makino Takaši studējis kino mākslu Japānā un Londonā, specializējoties filmu mūzikā un apgaismošanā. Takaši talants un unikālās pieejas nav palikušas nepamanītas – mākslinieks saņēmis prestižus apbalvojumus gan Japānā, gan starptautiskajā arēnā. Šobrīd Makino Takaši tiek uzskatīts par vienu no Japānas eksperimentālā kino jaunā viļņa ievērojamākajiem talantiem.

Savukārt pazīstamā austriešu vijolniece, komponiste un vokāliste Mia Zabelka (Mia Zabelka) savā «Radio vijoles» performancē izmanto elektronisko radio vijoli, balsi un elektroniku. Enerģijas avots radio vijolei ir antena, kura radio signālus pārvērš elektriskajā strāvā. Izmantojot divu skaļruņu sistēmu, māksliniece vienlaikus var dzirdēt gan savu dzīvo izpildījumu, gan pirms dažām sekundes simtdaļām iespēlētos radiosignālus. Šāda akustiska «aizkavēšanās» skaņdarbā kļūst par konstantu atbalsi jeb atmiņu fonu. Mia Zabelka ir attīstījusi unikālu mūzikas valodu, kuras pamatā ir vijoles skaņu iespēju rekonstrukcija, izmantojot elektroniskas ierīces un inovatīvas performatīvās tehnikas. Mia Zabelka ir attīstījusi procesu, kuru viņa pati sauc par «automātisko spēlēšanu.» Vijolniece (gan individuāli, gan sadarbībā ar citiem zināmiem māksliniekiem) ir sniegusi koncertus un performances visā Eiropā, kā arī Amerikā un Āzijā. Māksliniece saņēmusi vairākus apbalvojumus, tostarp, trīs reizes ieguvusi prestižo Prix Ars Electronica balvu.

Koncertā piedalīsies arī latviešu skaņu mākslinieku apvienība «Clausthome» (Lauris Vorslavs, Ģirts Radziņš) un video mākslinieks Mārtiņš Ratniks, klausītājiem un skatītājiem piedāvājot skaņas un video modulāciju performanci, kurā skenējot un translējot tiks veidotas reāllaika audio un video signālu modulācijas, radot piesātinātas skaņu ainavas un elektromagnētisko viļņu kolāžas. Mūziķu apvienība Clausthome nodarbojas ar dažāda veida radiofrekvenču skenēšanu, radiosignālu kolekcionēšanu, skaņas atgriezeniskās saites un modulācijas eksperimentiem. Mārtiņš Ratniks ir viens no zināmākajiem Latvijas video māksliniekiem, kura eksperimenti mākslas un tehnoloģiju jomā ir guvuši arī starptautisku atzinību. Sadarbība starp Mārtiņu Ratniku un Clausthome nebūs pirmreizēja, mākslinieki iepriekš sadarbojušies arī citos projektos, kā, piemēram, «Spektrosfēra» (2006), «Neatklātā planēta» (2012) u.c.

Performances un elektroniskās mūzikas koncerts ir daļa no 16. starptautiskā mediju kultūras festivāla «Māksla+Komunikācija’ 2014», kas ik gadu pulcē ap simts dalībnieku no dažādām pasaules valstīm, lai lai diskutētu par jaunākajām idejām un tendencēm mākslā, sabiedrībā, zinātnē un tehnoloģiju attīstībā.

No 15. līdz 18. maijam Rīgā un Liepājā norisināsies 16. starptautiskais jauno mediju kultūras festivāls «Māksla+Komunikācija 2014», kas ir vadošais festivāls Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā un ik gadu aktualizē inovatīvas tēmas un iepazīstina ar mākslas un jauno tehnnoloģiju attīstības tendencēm.

Šī gada festivāla programma papildina vērienīgo izstādi «Lauki», kas no 16. maija līdz 3. augustam būs aplūkojama LNMM izstāžu zālē «Arsenāls».

Biļetes ir nopērkamas «Biļešu Paradīzes» tirdzniecības vietās un internetā «bilesuparadize.lv», biļešu cenas: 9 EUR, studentiem, skolēniem un pensionāriem – EUR 4,50.

Koncerta norises vieta: Spīķeru koncertzāle, Maskavas iela 4/1, Rīga

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu