Andželīna Džolija Ruandā iestājas par kara zonu izvarošanas upuriem (33)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Reuters/Scanpix

Holivudas aktrise Andželīna Džolija pirmdien pievienojusies Lielbritānijas ārlietu ministram Viljamam Heigam braucienā uz Ruandu, lai rosinātu uz diskusiju par izvarošanu un seksuāla rakstura uzbrukumiem kara zonās.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija izlaida fotogrāfiju, kurā amerikāņu filmu zvaigzne un ministrs redzami, izkāpjot no Lielbritānijas karogiem greznotas lidmašīnas.

Šonedēļ viņi apciemos arī blakus esošo Kongo Demokrātisko Republiku (Kongo DR), aicinot G8 valstis uztvert problēmu daudz nopietnāk. Heigs arī sacīja, ka tā viņam būšot prioritāte, rīkojot ikgadējo G8 ārlietu ministru tikšanos aprīlī Londonā.

«Šīs vizītes jēga ir uzklausīt to cilvēku stāstus, kas cietuši no izvarošanas un seksuālas vardarbības konfliktā Kongo DR austrumos,» teica Džolija. «Mēs vēlamies no viņu pieredzes mācīties, kā pasaule var pasargāt tūkstošiem sieviešu, vīriešu un bērnu no izvarošanas vēl daudzās citās kara zonās.»

«Un mēs vēlamies pārliecināt pasaules valstu valdības pievērst uzmanību, kas šai problēmai pienākas. Ja pasaule nerīkosies, mēs vienmēr tikai reaģēsim uz nežēlībām un palīdzēsim izdzīvojušajiem, nevis novērsīsim izvarošanu,» viņa turpināja.

Džolija un Heigs pieprasa, lai G8 valstis atzītu, ka izvarošana un seksuāla vardarbība ir Ženēvas konvenciju, kas uzrauga karadarbību, pārkāpums.

«Visbiežāk starptautiskā kopiena novēršas, vainīgie par šiem brutālajiem noziegumiem paliek brīvībā, un netaisnības un konfliktu aplis atkārtojas,» teica Heigs. «Mums jāsatriec šī nesodāmības kultūra. Pasaules valstu valdībām jāuzņemas īsta, nozīmīga rīcība, lai skaidri pateiktu, ka izvarošanas izmantošana karā ieroča vietā ir nepieņemama, sodītu vainīgos un atbrīvotu to pārcietušos no stigmas.»

Kampaņa jūnijā tiks turpināta Apvienoto Nāciju Drošības padomē, bet septembrī - ANO Ģenerālajā asamblejā.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu