Foto: Ulmaņlaiku kūkas (37)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sen aizmirsta garšu gamma, kas pamazām atdzīvojas no jauna. «Ulmaņlaiku gardumi» – tā ir īpaša saldumu līnija, kuras mērķis ir atdzīvināt starpkaru Latvijas laika kulināro garšu, kas ietverta dažādos konditorejas izstrādājumos. Saldumu līnijas autores ir divas jaunas uzņēmējas , Agnija Ruhocka un Ilze Riekstiņa, kuras tiecas realizēt savu sapni par nelielu Ulmaņlaiku kafejnīcu, taču šobrīd jaunās sievietes velta visu savu enerģiju Ulmaņlaiku gardumu saldumu līnijas pilnveidošanai un attīstīšanai.

Viena no galvenajām idejas autorēm, jaunā vēsturniece Agnija Ruhocka, ir arī šīs līnijas gardumu meistare. Saldumu gatavošana kļuvusi par vienu no lielākajām sirdslietām un ikdienas laimes avotiem. Kaut arī viņai nav speciālas izglītības pavārmākslā, gatavošanas māka un dzirksts viņā ir, iespējams, tas pat esot pārmantots, jo visas dzimtas sievietes no mātes puses ir bijušas labas kulināres, īpaši minot savu vecvecmammu, kas vienmēr rūpējusies par ģimenes godiem. Agnija priecājas, ka ir atradusi savu īpašo nišu, apvienojot šinī projektā trīs savas lielākās kaislības – vēstures pētniecība, lielā mīlestība pret Latvijas Pirmās brīvvalsts laiku un saldumu gatavošana. Pati Ilze kļuvusi par labo roku produkcijas realizēšanas procesā un nodevusies mārketinga lietām. Kaut arī meitenes ir tikai divas, abas ir kļuvušas par saskaņotu komandu un līdz šim ar visu tiek galā pašu spēkiem.

Saldumu līnijā ietvertas dažāda veida tortes, krējuma konfektes ar žāvētām ogām un riekstiem, kā arī dažādi cepumi. Visi kulinārie gardumi ir gatavoti pēc īpaši izlasītām 20.gs. 20.un 30.gadu receptēm, izmantojot tikai dabiskus produktus un tajā laikā izmantotās garšvielas, jo tam visam ir liela nozīme šīs īpašās ulmaņlaiku garšas radīšanā. Pašas receptes rastas no Latvijas Nacionālās bibliotēkas dziļajiem seno grāmatu krājumiem, starpkaru perioda periodiskajiem izdevumiem un protams, radinieku apputējušajām piezīmēm, no visiem avotiem izlasot tās interesantākās receptes, kas atšķiras ar kaut ko neierastu mūsdienu klasisko konditorejas izstrādājumu vidū.

Pirmais publiskais saldumu iznāciens, pateicoties Latvijas Universitātes Biznesa inkubatoram, kurā meitenes iepriekš darbojās idejas ietvaros, bija septembrī notikušajā izstādē Ķīpsalā «Riga Food 2013». Meitenēm joprojām patīkamas atmiņas par cilvēku atzinīgajiem vārdiem, izmantojot iespēju gardumus arī nodegustēt. Meitenes priecājās arī par veiksmīgo dalību «IEVAS VIRTUVE» rīkotajā Kūku cepšanas čempionātā, kur Agnijai izdevās izcīnīt 2.vietu ar šokolādes-riekstu krēma torti. Šobrīd «Ulmaņlaiku gardumu» klientu loks vēl tikai aug. Lai sagādātu saviem mīļajiem vai darba kolēģiem ko ikdienā neierastu un īpašu, vislielākā interese un pasūtījumi pagaidām nāk no vairāku studenšu korporāciju vidus, jo arī pašas pārstāv vienu no akadēmiskajām mūža organizācijām.

Kur top un ir iespēja nogaršot Ulmaņlaiku gardumu kūkas? Meitenēm ir izveidojusies brīnišķīga sadarbība ar vēl divām domubiedrenēm un uzņēmējām, kuras izveidojušas savu kafejnīcu ar nosaukumu «Trusis Kafe» – pavisam jaunu zupu un sviestmaižu kafejnīcu Rīgā, Dzirnavu ielā 43, ar ļoti mājīgu un patīkamu atmosfēru, kur iespējams kopā ar kādu kvalitatīvas kafijas, tējas tasi, bārmeņa paštaisītajām, veselīgajām limonādēm vai kādu no piedāvātajiem pašmāju vīniem nobaudīt arī kādu gabaliņu no piedāvātajām Ulmaņlaiku kūkām, kā arī veikt pasūtījumus.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu