Izplata brīdinājumu talciniekiem (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jonathan Harford, CC BY-NC 2.0

Gatavojoties Lielajai talkai 26.aprīlī un domājot par apģērba izvēli talkas dienā, Rīgas domes Labklājības departamenta speciālisti aicina to piemērot, lai pasargātu sevi no ērcēm, kuras ,sākoties siltajam laikam, ir atmodušās no ziemas miega.

Kā norāda Rīgas domes Labklājības departamenta iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice, ērces visbiežāk nokļūst uz cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt.

Bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces ir labi saskatāmas.

Pārnākot mājās, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Jāatceras, ka ērces var atnest mājās arī ar mežā plūktām puķēm un zariem.

Ja ērce tomēr piesūkusies, jādodas uz tuvāko ārstniecības iestādi, kur medicīnas darbinieks ērci noņems, bet, ja nav iespējams apmeklēt ārstniecības iestādi, tad tā jānoņem, cik iespējams, ātri un tas jāveic ļoti uzmanīgi, jo, saspiežot ērces ķermeni, koduma brūcē var iekļūt tās iekšējais saturs un palielinās iespēja saslimt ar otru izplatītāko ērču pārnēsāto slimību – Laima slimību, kuru izraisa borēlijas baktērija.

Domes pārstāve norāda, ka mēnesi pēc ērces iesūkšanās vēlams lietot vairāk vitamīnu un vislabāk tos uzņemts dabiskā veidā. Tāpat ieteicams lietot vairāk šķidruma, izvairīties no saaukstēšanās, pārmērīgas sauļošanās, alkohola lietošanas un intensīvas fiziskas slodzes.

Tāpat speciālisti atgādina, ka koduma vieta ir jānovēro, lai pamanītu, vai neveidojas Laima slimībai raksturīgais apsārtums - eritēma, kas sākumā izplatās trīs līdz piecus centimetrus liela, bet pēc tam var plesties līdz pat 30 centimetriem vai vēl lielāka.

Ar laiku eritēmas vidus kļūst bālāks, un tā izskatās kā gredzens.

Detalizētu ieteikumu saņemšanai, kā arī gadījumā, ja parādās slimības simptomi, nepieciešams vērsties pie ārsta, norāda Brice.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, lai izsargātos no ērču encefalīta, būtiskākais profilakses pasākums ir savlaicīga vakcinācija. Vakcinācija īpaši nepieciešama personām, kuras regulāri apmeklē mežus un krūmājus, kā arī tūristiem, kuri apmeklē ērču encefalīta endēmiskos rajonus.

Savukārt pret Laima slimību vakcīna nav, tādēļ ir tik būtiski ievērot visus piesardzības pasākumus, lai izvairītos no ērces piesūkšanās.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu