Lemberga krimināllietā šodien sniegtas «graujošas liecības» (127)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā Rīgas apgabaltiesa vēl nav uzklausījusi aptuveni 70 lieciniekus, aģentūru LETA informēja prokurors Juris Juriss.

Līdz ar to skaitliski vēl nav nopratināta pat puse liecinieku, taču prokurors atturējās prognozēt, cik daudz laika būs nepieciešams neuzklausīto liecinieku iztaujāšanai, jo dažiem no viņiem ir plānots uzdot daudz jautājumu, citiem - krietni mazāk.

Piemēram, šodien notikušajā tiesas sēdē valsts apsūdzības uzturētāji esot iztaujājuši uzņēmēju Vladimiru Komogorcevu, kurš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā darbojies Ventspils tranzītbiznesā.

Kā aģentūrai LETA atstāstīja prokurors, Komogorcevs, liecinot tiesā, vairākkārt norādījis, ka tieši Lembergam bijusi noteicošā loma lēmumu pieņemšanā attiecībā uz procesiem Ventspils tranzītbiznesā. Lemberga sabiedrotos liecinieks tiesā saucis par «Lemberga bandu».

Juriss uzskata, ka šodien uzklausītais Komogorcevs tiesā sniedzis «aizstāvībai graujošas liecības». Kopumā valsts apsūdzības uzturētāju skatījumā Lemberga tiesas prāva pagaidām virzoties «dinamiski un raiti».

Prokurors pastāstīja, ka tiesa vēl nav uzklausījusi procesa dalībnieku viedokļus par Rīgas ostas uzņēmuma SIA «Man-Tess» pieteikto lūgumu atcelt lēmumu, ar kuru tas atzīts par cietušo Lemberga krimināllietā. Pagaidām arī neesot zināms, kad lietas dalībnieki varēs izteikties par šo lūgumu un kad tas tiks izlemts.

Nākamā tiesas sēde paredzēta ceturtdien, 23.augustā, plkst.11, kad iecerēts pabeigt Komogorceva iztaujāšanu, pastāstīja Juriss.

Kā ziņots, Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis.

Visi apsūdzētie nesaprotot un neatzīstot viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs līdz sprieduma taisīšanai netika.

Komentāri (127)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu