Noslēgusies vērienīga RTU studentu pilsētas būvniecības projekta daļa (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RTU

Līdz ar RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes jaunās ēkas būvniecības pabeigšanu 2013.gada oktobrī Ķīpsalā noslēgusies ievērojama universitātes kompleksa «RTU – Pilsēta pilsētā» būvniecības projekta daļa, portālu «Apollo» informēja «RTU – Pilsēta pilsētā» projekta sabiedrisko attiecību koordinatore Kristīne Toma. Atsevišķi būvniecības darbi vēl turpināsies 2014.gadā, pabeidzot vērienīgo projektu, RTU ieies Latvijas vēsturē kā pirmā valsts universitāte, kas īstenojusi studentu pilsētiņas būvniecības projektu Latvijā.

RTU EEF jaunā ēka 6 stāvos ir vērienīga būvniecības projekta daļa, kurā apvienotas visas fakultātes struktūrvienības – Enerģētikas institūts, Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts un Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts. Jaunā EEF ēka ir unikāla ar to, ka ir pilnībā automatizēta – t.s. ‘elektroniskā ēka’, kurā gan vēdināšanas, gan apkures, gan arī apgaismošanas sistēmas tiek kontrolētas caur vienotu vadības paneli.

Plašās auditorijas (150 vietas) aprīkotas ar skārienjutīgiem ekrāniem, apskaņošanu un pieeju internetam. Līdzīgi kā visas «RTU – Pilsēta pilsētā» projekta ēkas, arī EEF ir pilnībā pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – ievērotas nianses durvju platuma izvēlē, pielāgoti lifti, iebūvētas nobrauktuves. Studentiem jaunā EEF durvis vērs 2014.gada mācību sezonā, bet novembrī jaunās telpas jau devās apskatīt interesenti no studentu pašpārvaldes un RTU absolventu asociācijas.

Septembrī durvis studentiem vēra arī jaunais RTU radošo industriju centrs – pirmā projekta gaitā ekspluatācijā nodotā ēka, kurā studiju vietas pašreiz ir gan Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes, gan Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūta studentiem un mācībspēkiem. Kopumā RTU radošo industriju centrā šogad mācības uzsākuši 650 studenti.

«RTU - Pilsēta pilsētā» tika uzsākts 2011.gadā kā vērienīgs projekts, kuru īstenojot, tika izveidots Baltijas reģionā modernākais inženierzinātņu studiju centrs – studentu pilsēta, ko nākotnē veidos septiņas RTU fakultātes, administratīvās ēkas un Zinātniskā bibliotēka.

Uzsākot projekta «RTU – Pilsēta pilsētā» pirmās ēkas rekonstrukciju tradicionāli tika iemūrēts vēstījums nākamajām paaudzēm. RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis: «Atstājot vēstījumu nākamajām paaudzēm, Rīgas Tehniskā universitāte simboliski ieliek pamatakmeni moderna, progresīva Latvijas inženierzinātņu centra izveidei Ķīpsalā. Šis vēstījums ir gan mūsu pateicība tām paaudzēm, kas attīstīja inženierzinātnes un radīja Rīgā pasaulslavenus zinātnes atklājumus un rūpniecības produktus, gan arī apliecinājums mūsu rūpēm un atbildībai par Latvijas nākotni.»

Projekta gaitā tika izveidota arī «RTU-Pilsēta pilsētā» 3D īsfilma, kurā skatītāji gūst ieskatu RTU vēsturē, kā arī var doties virtuālā ceļojumā pa studentu pilsētiņu, kas top Ķīpsalā, redzot, kāds pēc tā pabeigšanas izskatīsies līdz šim Latvijā vienīgais universitātes komplekss. 3D filmā vērojamas visu renovējamo fakultāšu vizualizācijas, kā tās iekļausies Ķīpsalas ainavā, kā arī, cik modernas būs iekštelpas – auditorijas un atpūtas telpas.

Ķīpsalā pašreiz vienkopus atrodas gandrīz visas RTU fakultātes un modernizētā RTU Zinātniskā bibliotēka. Projekta ietvaros renovēts arī – RTU radošo industriju centrs. Šis ir līdz šim pirmais vērienīgākais šāda veida studentu pilsētiņas projekts Latvijā, un pēc pabeigšanas kļūs arī par vienu no modernākajiem inženierzinātņu studiju centriem Baltijā.

Pašreiz projekta «RTU – Pilsēta pilsētā» ietvaros aizsākti rekonstrukcijas darbi Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes ēkā Āzenes ielā 14/24, kā arī tiek izstrādāti tehniskie projekti RTU Zinātniskās bibliotēkas rekonstrukcijai Ķīpsalas ielā 10 un jaunajam laboratorijas korpusam Āzenes ielā 16/20. Tāpat darba procesā ir būvdarbu iepirkuma procedūra par būvdarbiem Elektronikas un telekomunikācijas fakultātes ēkai Āzenes ielā 12.

Projekta «RTU – Pilsēta pilsētā» pirmo posmu universitāte īsteno ar valsts un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Projekta kopējās izmaksas: 19 879 035 LVL, tai skaitā: ERAF finansējums (85%) – 16 897 179 LVL; Valsts budžeta finansējums (7.17%) – 1 425325 LVL; RTU līdzfinansējums (7.83%) – 1 556 531 LVL.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu