Sezonas laukstrādnieku darba devējiem samazināsies administratīvais slogs (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: HowardLake, CC BY-SA 2.0

Otrdien valdībā precizēta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrācijas kārtība, kas paredz, ka no 1.jūnija to varēs piemērot par darba ņēmējiem, kuri maksās sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli un būs nodarbināti lauksaimniecības sezonas darbos, informē Labklājības ministrija.

Turpmāk Lauku atbalsta dienesta izveidotajā informācijas sistēmā darba devēji reģistrēs sezonas darbos nodarbinātos cilvēkus un sezonas laukstrādnieku nostrādātās dienas. Tāpat sistēmā ievadīs nodarbinātības līguma formu, ienākumu, kā arī aprēķināto sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli.

Savukārt sistēmā sagatavoto ziņojumu par sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa maksātāju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli, kā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām darba devējam būs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Minētajā ziņojumā ietilps arī ziņas par darba ņēmējiem. Tādejādi samazināsies administratīvais slogs sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa izmaksātājiem.

Iepriekšminēto paredz valdībā apstiprinātie Ministru kabineta Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Precizējumi uzlabos iepriekš pastāvošo situāciju, kad darba devējam sezonas laikā mēneša ietvaros gandrīz katru dienu bija jāiesniedz VID informatīvā deklarācija, ņemot vērā intensīvo neregulāro darbinieku plūsmu.

Līdz šim ar cilvēku, kas nodarbināts lauksaimniecības sezonas darbos, bija jāslēdz darba līgums vai uzņēmuma līgums. Tas bija jāiesniedz VID dienā, kad cilvēks kļūst nodarbināts, bet trīs dienu laikā pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas, bija jāiesniedz ziņas par darba ņēmēja statusa iegūšanu.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu