Spiegi mūsdienās – Austrumi pret Rietumiem (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Austrumeiropas un Baltijas valstu eksperts, kura viedokli jautā arvien biežāk, žurnālists un analītiķis, kurā ieklausās – tas ir Edvards Lūkass (Edward Lucas),  nedēļas izdevuma The Economist vecākais redaktors. Viņa apgalvojumi balstīti uz dziļām zināšanām un Austrumeiropas vēstures izpratni. E. Lūkasa secinājumi mēdz šokēt līdzcilvēkus, bet arī rosina izprast un pareizi novērtēt mūsdienu vēstures procesus.

Lai dziļāk iepazītu mūsu tuvāko valstu vēstures likumsakarības un spētu prognozēt iespējamo notikumu gaitu, ir vērts ieskatīties jauniznākušajā Edvarda Lūkasa grāmatā «Maldināšana. Līdz šim noklusētais stāsts par Austrumiem un Rietumiem. Spiegošana mūsdienās». «Maldināšana» ir nozīmīga lasāmviela katram, kurš grib izprast mūsdienu Krieviju un kaitējumu, ko tajā valdošais režīms nodara gan Rietumu pasaulei, gan savai tautai.

Spiegu stāsti cilvēkus ir fascinējuši vienmēr. Edvards Lūkass lasītājiem piedāvā tādus, kas ir notikuši un turpina notikt reālajā dzīvē. Tie vēsta par slepeno fronti un cīņām starp Austrumeiropas jauno kapitālismu – autoritāru, mafiozu varu –, no vienas puses, un dažādu likstu apsēsto Eiropas un Amerikas demokrātisko sabiedrību, no otras puses. Autors saistoši atklāj spiegu pasaules psiholoģiskos paradoksus un aizraujoši stāsta par rietumvalstu sūtīto izlūku līdzšinējām uzvarām un zaudējumiem.

Ir aizraujoši lasīt par jutekliskās spiedzes Annas Čepmenas izraidīšanu no ASV 2010. gadā un ar to saistīto sensāciju plašsaziņas līdzekļos visā pasaulē, un dramatisko stāstu par augsta līmeņa bijušā Igaunijas Aizsardzības ministrijas ierēdņa Hermaņa Simma (Krievijas kurmja) atmaskošanu 2008. gadā. Caur šiem notikumiem Lūkass uzskatāmi parāda, kā mūsdienās notiek spiegošana, kas to organizē un kā interesēm tā patiesībā kalpo.

«Edvarda Lūkasa grāmata liek lasītājam domāt par notikumu virknēm un sakarībām, kuras rietumniekam, pieradušam pie brīvības un cilvēktiesību ievērošanas, nevar būt tīkamas. Brīvība nav pašsaprotama, tās pastāvēšanai nav mūžīgas garantijas, tā tiek nemitīgi apdraudēta, tāpēc mums pienākas uztvert Lūkasa brīdinājumus nopietni.»

Vāclavs Havels, čehu rakstnieks, domātājs un politiķis, disidents un cilvēktiesību aizstāvis, ilggadējs Čehijas prezidents

Edvards Lūkass (Edward Lucas) ir nedēļas izdevuma The Economist vecākais redaktors. Kopš 1986. gada viņš specializējas Austrumeiropas jautājumos un ir strādājis par korespondentu Berlīnē, Maskavā, Prāgā, Vīnē un Baltijas valstīs. Edvards Lūkass ir arī vairāk nekā piecpadsmit valodās tulkotās grāmatas «The New Cold War» (2008) autors. Lūkass ir specializējies Austumeiropas, tai skaitā arī Baltijas valstu ekonomikas un politikas jautājumos. Kā žurnālists viņš kopš 1986.gada dzīvojis Berlīnē, Maskavā, Prāgā, Vīnē un Baltijas valstīs un regulāri komentējis ekonomikas norises Latvijā.

No angļu valodas tulkojusi Tamāra Liseka.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu