Suņu dzimtene no Ķīnas pārceļas uz Tuvajiem Austrumiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Bērze

Liela zinātnieku grupa noteikusi, ka cilvēces vēsturē pirmie suņi parādījušies Tuvajos Austrumos. Pētnieku raksts ir publicēts žurnālā «Nature», bet īsumā par darbu vēsta laikraksts «The New York Times». Zinātnieki izanalizēja gandrīz tūkstoš suņu sugu genomus, kā arī vairāku vilku pasugu DNS. Pavisam nesen cita, apjoma ziņā līdzvērtīga, darba autori par suņu dzimteni nosauca Ķīnu.

Pētnieki salīdzināja genomus, analizējot kopīgo un atšķirīgo viennukleotīdajos polimorfismos (single nucleotide polymorphism - SNP, daudzviet zinātniskajā literatūrā tiek izmantots termins snips). Snips ir atšķirības DNS viena nukleotīda robežās. Zinātnieki sastādīja milzīgas snipu bāzes, jo tas ir ļoti ērts ģenētiskas analīzes instruments. Darbā tika pētīti aptuveni 48 tūkstoši snipu.

Tuvajos Austrumos dzīvojošo suņu un vilku DNS izrādījās vislīdzīgākās. Zinātnieki secināja, ka tieši Tuvo Austrumu vilki tika domesticēti un pārtapa par suņiem. Domājams, ka tas notika aptuveni 15 tūkstošus gadu atpakaļ.

Jaunā darba secinājumi ir pretrunā ar cita pētījuma rezultātiem, kuri tika publicēti žurnālā «Molecular Biology and Evolution» 2009. gada septembrī. Tā autori tāpat analizēja suņu un vilku DNS, tomēr secināja, ka cilvēka labāko draugu dzimtene ir Ķīna.

«The New York Times» - New Finding Puts Origins of Dogs in Middle East

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu