Tualetes vajadzībām putni visbiežāk izraugās sarkanas krāsas automašīnas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijā bāzētais preču tīkls «Halfords» ir veicis pētījumu, kurā noskaidrojies, ka putnu izkārnījumi visbiežāk tiek mērķēti uz sarkanas krāsas automobiļiem. Pētījumā tika aplūkotas 1140 automašīnas no piecām Lielbritānijas pilsētām Braitonas, Bristoles, Glāzgovas, Līdsas un Mančesteras.

Pētījuma rezultāti atklāj, ka 18% gadījumos putni izvēlas sarkanas krāsas automašīnas. Godpilnajā otrajā vietā ierindojās zilā krāsa ar 14%, savukārt Top3 noslēdz melnā krāsa ar 11% varbūtību, ka putni trāpīs šīs krāsas spēkratam. No putna izkārnījumiem visvairāk ir pasargātas zaļās (1%), pelēkās/sudraba (3%) un baltās (7%) krāsas automašīnas.

Pētījumā atklājās, ka tikai 17% autovadītāju uzreiz notīra svaigu putna «nospiedumu», kamēr 20% respondentu to izdarīja pēc dažām dienām. Vairāk nekā puse autovadītāju (55%) putnu izkārnījumus uz automašīnas atstāja līdz nākamajai mazgāšanas reizei, savukārt atlikušie 8% atstāj to citu ziņā.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus uz šo pētījumu skatās visai skeptiski un mierina sarkanas krāsas automašīnas īpašniekus. «Šajā pētījumā trūkst būtiskas informācijas, piemēram, cik katras krāsas mašīnu pētījumā vispār piedalījās - ja būtu tikai viena sarkana mašīna, un uz tās uzķēzītu putns, tad tie būtu 100%, bet mēs taču neapgalvotu, ka sarkanas mašīnas vienmēr tiek apķēzītas. Šis ir tikai viens no neskaitāmiem faktoriem, kas var izkropļot rezultātu. Svarīgi saprast arī to, ka kaut ko šādā veidā salīdzinot, vienmēr vienā kategorijā kaut kā būs vairāk nekā citās, tāpēc ir matemātiskas metodes, pēc kurām novērtē šo atšķirību būtiskumu.

«Runājot par putnu uzvedību, iemesli, kāpēc tie noķēza mašīnas var būt dažādi, piemēram, mašīna var būt atstāta zem kokiem (piem., putnu nakšņošanas vietā), tie var aizsargāties pret uzbrucēju (piem., kaijas), mašīna var tikt izmantota kā postenis dziedāšanai un galu galā putns var būt mašīnai vienkārši pārlaidies, un lielākajā daļā no minētajiem gadījumiem mašīnas krāsai nebūs nekādas nozīmes,» komentē Ķerus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu