Vidējā darba samaksa valstī sasniedz rekordu (291)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vidējā darba samaksa pirms nodokļu nomaksas šā gada 2.ceturksnī bija 503 lati, tādējādi pārspējot 2008. gadā vidējā bruto darba samaksas rekordu -  toreiz tā bija 477 lati, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie jaunākie dati.

Bruto darba samaksa salīdzinājumā ar 2012.gada 2. ceturksni, kad tā bija 481 lats, pieaugusi par 4,7%.

Salīdzinot ar šā gada 1. ceturksni, bruto darba samaksa valstī pieauga par 3,8% - no 485 līdz 503 latiem. Sabiedriskajā sektorā kāpums bija 6,0%, privātajā – 2,6%, bet vispārējās valdības sektorā – 4,5%.

Privātajā sektorā bruto darba samaksa šā gada 2. ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada 2. ceturksni pieauga straujāk nekā sabiedriskajā – par 5,3% (no 459 līdz 483 latiem). Sabiedriskajā sektorā kāpums bija 3,9% (no 520 līdz 540 latiem), no tā vispārējās valdības sektorā – 5,2% (no 466 līdz 491 latam).

Šā gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 2012. gada 2. ceturksni, darba samaksa pieauga visās nozarēs, izņemot transportu un uzglabāšanu, kur vērojams kritums par 0,8%.

Visstraujāk darba samaksa pieauga ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 15,5%, kur, salīdzinot ar pērnā gada 2. ceturksni, samazinājās darbinieku skaits, bet atalgojuma fonds pieauga. Lielākas atalgojuma pārmaiņas bija vērojamas arī valsts pārvaldē – par 8,8%, būvniecībā – par 8,6%, finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē – par 8%.

Citu pakalpojumu nozarē, kā sabiedrisko un citu organizāciju darbība, datoru, individuālās lietošanas priekšmetu un mājsaimniecības piederumu remonts, mazgāšana un ķīmiskā tīrīšana; frizieru, skaistumkopšanas, apbedīšanas un citi pakalpojumi darba samaksa augusi par 7,4%. Informācijas un komunikācijas pakalpojumos pieaugums bijis 7,2%.

Valsts pārvaldē, finanšu un apdrošināšanas, kā arī informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarē atalgojums audzis straujāk gan regulārās darba samaksas, gan neregulāro prēmiju un piemaksu pieauguma dēļ.

Komentāri (291)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu