Viss, kas jāzina par dāvanu nodokli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienests (VID) izplatījis skaidrojumu par dāvanu nodokli – kādos gadījumos dāvana tiek aplikta ar nodokli un no kādas summas jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

• Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek tās dāvanas, kas saņemtas no laulātā drauga, vecmātes, brāļa vai tēva māsas.

• Nodoklis jāmaksā, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros, piemēram, ja dāvanu dāvina dēls - individuālais komersants, no pārdošanai izgatavotiem juvelierizstrādājumiem.

• Ar nodokli arī neapliek tos dāvinājumus, ja summa taksācijas gadā nepārsniedz 1000 latus. Piemēram, ja kāda persona 2010. gadā no drauga saņem vairākas dāvanas, kuru kopējā summa ir 1100 latu, tad dāvinājuma saņēmējam līdz 2011.gada 1.aprīlim būs VID jāiesniedz gada ienākuma deklarācija un jānomaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 26% apmērā no pārsnieguma summas, tas ir, no 100 latiem.

• Atbrīvojumu maksāt nodokli, ja dāvinājumu apmērs nepārsniedz 1000 latus, nepiemēro, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros vai arī ja dāvinājumam ir atlīdzības raksturs

VID atgādina, ka personām, kurām saskaņā ar minēto likumu ir jāmaksā nodoklis par dāvinājumu, kas saņemts 2010.gadā, būs jāiesniedz VID gada ienākuma deklarācija līdz 2011.gada 1.aprīlim un aprēķinātais nodoklis līdz noteiktam datumam jāieskaita VID kontā.

Jau vēstīts, ka Finanšu minsitrija paredzējusi no dāvinājumu aplikšanas ar nodokli šā gada valsts budžetā nodrošināt 3,1 miljona latu ieņēmumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu