Ādas nieze un elpceļu iekaisums – iekštelpu krāsu ietekme uz cilvēka veselību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku sirgst ar dažādām alerģijām – ziedputekšņu, medikamentu, dažādu pārtikas produktu u.c. Bet tikai nedaudzi zina, ka cilvēks var būt jūtīgs arī pret iekštelpu – sienu, griestu, logu, mēbeļu un citām krāsām. «Veselības centra 4» grupas uzņēmuma «Derma Clinic Riga» sertificētais dermatologs Raimonds Karls stāsta, kā atpazīt iekštelpu krāsu izraisītas alerģiskas reakcijas un kā no tām izvairīties.

Kā atpazīt krāsas alerģiju

No iekštelpu remonta visvairāk cieš plaušas, bronhi un deguna dobums, kā arī āda. Būtiski ņemt vērā, ka elpošanas orgānus ietekmē gaistošie organiskie savienojumi jeb vielas, kas izgaro no krāsām, savukārt āda reaģē no tiešā kontakta ar krāsu. Cilvēkiem, kuriem ir alerģijas pret ziedputekšņiem, mājas putekļiem un pelējumu, ir lielāka iespēja iegūt kairinājumus, ieelpojot krāsas garaiņus. Savukārt, ja cilvēkam ir īpaši jūtīga āda, kas reaģē no dažādu materiālu tiešas saskares ar ādu, piemēram, tā nepanes lateksa, gumijas un citus cimdus, kā arī novērojamas alerģiskas reakcijas pēc šampūnu lietošanas, pastāv lielāka iespēja ciest arī no tiešas saskarsmes ar krāsu.

Dermatologs Raimonds Karls skaidro, ka iekštelpu krāsu sastāvā pie šādām vielām pieder organiskie vai rūpnieciskie šķīdinātāji un epoksīda sveķi. Pirmo reizi veicot remontu, cilvēks ādas reakcijas var nenovērot, jo āda šajā laikā iepazīstas ar krāsu un cenšas izstrādāt antivielas. Alerģija var izpausties nākamajās reizēs, kad organisms apzinās, ka šādas antivielas izstrādāt nespēj.

Īpaši pakļauti kairinājumiem var būt profesionāli celtnieki un cilvēki, kas ar krāsošanas darbiem nodarbojas ikdienā, jo to āda ir pakļauta ilgākai saskarsmei ar krāsu. Papildu kairinājumu jebkuram cilvēkam var radīt atvērtas brūces.

Pievērs uzmanību simptomiem

Pirmie simptomi, kas var rasties krāsošanas procesā, ir alerģija vai kairinājums. Ja parādās nieze – tātad jums ir alerģija, bet, ja sārtums un dedzinoša sajūta – kairinājuma dermatīts. Ja novērojat kādu no šīm reakcijām, krāsošanas procesu ir vēlams nekavējoties pārtraukt. Dažkārt simptomi pāriet paši no sevis, bet aptiekā var iegādāties bezrecepšu medikamentus vai ādas kopšanas līdzekļus, kas paredzēti alerģiskas reakcijas mazināšanai. Ja reakcija ir ļoti ievērojama un tā nepāriet, nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu vai dermatologu.

Izmanto aizsarglīdzekļus

Dermatologs Raimonds Karls uzsver, lai izvairītos no ādas kairinājumiem un alerģijām, visdrošākais ir izmantot individuālos aizsarglīdzekļus, piemēram, cimdus. Tas palīdzēs ne tikai pasargāt rokas no kaitīgajām vielām, bet arī no nepieciešamības krāsu notīrīt abrazīvām pastām, vaitspirtu vai benzīnu, kas var radīt ādas sausumu un iekaisumus. Krāsošanas procesā ieteicams izmantot kokvilnas cimdus. Jāņem vērā, ka ērtākam priekšmetu tvērienam šādu cimdu plaukstas daļas bieži vien ir noklātas ar gumijas bumbiņām, kuru saturā ir epoksīda sveķi – vielas, kas alerģiskiem cilvēkiem var izraisīt ādas kairinājumus. Šādā gadījumā labāk izvēlēties kokvilnas cimdus bez šī pārklājuma. Tāpat krāsojot ir ieteicams lietot respiratoru, lai pasargātu savus elpceļus no kaitīgajiem izgarojumiem.

Alergologu atzītas krāsas

Mūsdienu ražotāji arvien vairāk rūpējas par savu patērētāju veselību, cenšoties krāsas padarīt veselībai un videi draudzīgākas. Uz krāsu iepakojuma redzamie marķējumi var palīdzēt vieglāk orientēties starp visiem piedāvātajiem krāsu zīmoliem un izdarīt pareizo izvēli. Marķējums ir produktu deklarācijas veids, ar kura palīdzību produkta ražotājs informē pircējus, ka šī produkta nelabvēlīgā ietekme uz cilvēku veselību ir mazāka nekā citiem produktiem šajā produktu kategorijā. Dažām krāsām, piemēram, Vivacolor Green Line krāsām, ir piešķirti Baltijas valstu alergologu asociāciju atzinumi, parādot to, ka tās ir piemērotas arī cilvēkiem ar jūtīgu ādu. Kā atzīst dakteris Karls, ja krāsām piešķirti speciālistu marķējumi, tiem ir vērts uzticēties, tā kā lai tos iegūtu, produktam jāatbilst noteiktiem kvalitātes standartiem.

www.vivacolor.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu