Āfrikas cūku mēra dēļ Lietuvas Salčininku rajonā izsludināta ārkārtas situācija

LETA/BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas dienvidos esošajā Sačininku rajonā izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatību. Līdz šim vienīgais Lietuvas rajons, kurā izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar Āfrikas cūku mēri, bija Jonavas rajons.

«Ja situācija nemainīsies, ja kaimiņu fermās nebūs jaunu uzliesmojumu vai inficēšanās gadījumu, situāciju izvērtēsim un atcelsim,» ziņu aģentūrai BNS sacīja Salčininku rajona galvenais veterinārārsts Gerards Stonkus.

Ārkārtas situācijas izsludināšana paplašina Ārkārtas situāciju pārvaldības komisijas vadības pilnvaras pieņemt dažādus lēmumus situāciju risināt kopā ar pašvaldības institūcijām, kā arī pastiprināt Āfrikas cūku mēra kontroles pasākumus citās fermās.

Pašvaldības Ārkārtas situāciju pārvaldības komisija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka kādā vietējā saimniecībā nobeigušās divas inficētas cūkas. Pēc tam tika iznīcinātas visas 160 saimniecībā esošās cūkas.

Salčininku rajons ir zonā, kurā kopš 2015.gada cūkkopjiem jāievēro īpaši piesardzības pasākumi.

Cūku mēris Lietuvā sāka izplatīties 2013.gada nogalē, kad valstī ieklīda inficētas mežacūkas no Baltkrievijas. 2014.gadā šī slimība skāra arī Latviju, Igauniju un Poliju.

Āfrikas cūku mēris nav cilvēkiem bīstama slimība, bet cūkām infekcija ir nāvējoša.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu