Lietuvā radušās aizdomas par Āfrikas cūku mēri lielā cūkkopības kompleksā ar 25 000 dzīvniekiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Lietuvas Jonavas rajona cūkkopības uzņēmuma «Beržu kompleksas» fermā radušās aizdomas par Āfrikas cūku mēri, kas varētu apdraudēt aptuveni 25 000 cūkas, ziņu aģentūrai BNS apliecinājis Lietuvas zemkopības ministrs Broņus Markausks, piebilstot, ka oficiāla apstiprinājuma par cūku inficēšanos ar šo bīstamo slimību vēl nav.

Turp devušies Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti. Pēc viņu teiktā, fermas darbība tiks ierobežota, bet gadījumā, ja aizdomas apstiprināsies, cūkas tiks iznīcinātas.

Tad tas Lietuvā būs otrais gadījums pēdējo triju gadu laikā, kad no šīs slimības cieš tik liels cūku komplekss. 2014.gadā vienā no lielākajām Lietuvas cūku novietnēm, Dānijas kapitāla kompānijai «Idavang» piederošajā cūku audzēšanas kompleksā Ignalinas rajonā, Āfrikas cūku mēra dēļ nācās iznīcināt 19 000 cūku.

Pārtikas un veterinārā dienesta Operatīvās reaģēšanas nodaļas vadītājs Marjus Masjulis aģentūrai pastāstījis, ka speciālisti devušies uz kompleksu novērtēt situāciju. Jau paņemti asins paraugi analīzēm, kas tiks veiktas Nacionālajā pārtikas un veterinārijas riska novērtēšanas institūtā. Tikmēr PVD speciālisti veiks detalizētus pētījumus pašā kompleksā, kur uz laiku tiks noteikti ierobežojumi, lai samazinātu slimības izplatības risku. Tiks apturēta cilvēku un transporta pārvietošanās un cūku pārvadāšana, iekams būs noskaidrots, vai aizdomas bijušas pamatotas.

«Ja tās apstiprināsies, sāksim cūku iznīcināšanu, ja nē - tā būs viena no daudzajām saimniecībām, kur šogad radušās tādas aizdomas. Šomēnes vien [aizdomīgu gadījumu] ir daudz, un dažās nelielās saimniecībās aizdomas apstiprinājušās,» viņš piebildis.

Jau ziņots, ka Igaunijas Veterinārais un pārtikas dienests šonedēļ atklājis Āfrikas cūku mēri Sāremā salas Orisāres pašvaldībā, fermā, kurā tiek turētas 3200 cūkas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu