Nolūkā neievazāt bīstamu slimību, aizliegs ievest briežu urīnu priekš medībām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai Latvijas briežu populācijā neievazātu bīstamu kaiti - hroniskās novājēšanas slimību (HNS), noteikts aizliegums ievest un tirgot briežu dzimtas dzīvnieku urīnu, kas paredzēts dzīvnieku pievilināšanai, paredz valdības apstiprinātie grozījumi noteikumos par dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu apriti.

Zemkopības ministrija skaidro, ka slimība ASV un Kanādā ir zināma kopš 1967.gada, taču Eiropas Savienībā (ES) tā līdz šim nav konstatēta. Tomēr šogad HNS ir konstatēts savvaļas ziemeļbriedim un alnim Norvēģijā, kur 15.martā bijis pirmais saslimšanas gadījums ziemeļbriedim, bet alnim HNS konstatēta 25.maijā.

Ņemot vērā risku, kas saistīts ar HNS tālāku izplatību, no Eiropas Komisijas saņemts ziņojums par to, ka pastāv risks ar briežu dzimtas dzīvnieku urīnu, kas paredzēts dzīvnieku pievilināšanai, ievazāt sērgas ierosinātāju no HNS skartajām valstīm arī citviet Eiropā.

Ziņojumā norādīts, ka Eiropas briežu dzimtas dzīvnieku populācija sastāv no vairākiem miljoniem savvaļas un simtiem tūkstošu ierobežotās platībās audzētu briežu dzimtas dzīvniekiem. Tikai dažas Eiropas valstis veic uzraudzības programmas šiem briežiem, bet tie ir tikai daži eksperimentāli pētījumi, lai iegūtu datus par Eiropas briežu uzņēmību pret HNS.

Tādēļ noteikumos noteikts aizliegums dzīvnieku pievilināšanai paredzētā briežu dzimtas dzīvnieku urīna izmantošanai, laišanai tirgū Latvijas teritorijā, ievešanai no trešajām valstīm un ES dalībvalstīm, kā arī tā eksportēšanai.

HNS ir hroniska centrālās nervu sistēmas slimība briežu dzimtas dzīvniekiem, kuriem novēro sugai neraksturīgas pārmaiņas uzvedībā, kustības traucējumus un organisma vispārējā stāvokļa pasliktināšanos. Saslimšanu izraisa izmainīta olbaltumviela prions, kas nav ne baktērija, ne vīruss, ne parazīts. HNS slimības uzliesmojuma gadījumā radīsies risks sabiedrības un dzīvnieku veselībai.

Noteikumu projekta tiesiskais regulējums attieksies uz medniekiem. Latvijā ir reģistrēti 2074 medību iecirkņi un 21 000 medniekiem izsniegtas mednieka sezonas kartes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu