ASV ārsts apstrīd Nobela prēmijas medicīnā piešķiršanas taisnīgumu

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sludinājumā, kas ceturtdien ievietots ASV laikrakstos «The New York Times» un «The Washington Post», kompānijas «Fonar» prezidents un dibinātājs Reimonds Damadjans Nobela prēmijas medicīnā piešķiršanu diviem citiem zinātniekiem, ignorējot viņa ieguldījumu, nodēvējis par «apkaunojošu netaisnību, ko nepieciešams labot».

Sludinājumā teikts, ka abi zinātnieki, kam šogad piešķirta Nobela prēmija medicīnā - amerikānis Pols Lauterbērs no Ilinoisas universitātes un brits Pīters Mensfīlds no Notingemas universitātes - veikuši tikai tehnoloģiskus uzlabojumus, kuru pamatā ir Damadjana izgudrojums.

«Kad tika paziņoti prēmijas laureāti, mana reakcija bija, ka man nozagti 33 gadi no manas identitātes. Nobela komiteja pārraksta vēsturi un nodarbojas ar vēstures revīziju,» telefonintervijā aģentūrai «Reuters» sacīja 67 gadus vecais Damadjans.

1970. gadā Damadjans atklāja, ka vēža skartu un veselu audu atšķirības ir ieraugāmas attēlos, kas iegūti ar kodolmagnētiskās rezonanses skenera palīdzību. Damadjana kompānija «Fonar» ražo un izstrādā magnētiskās rezonanses attēlu skenerus, ar kuriem tiek izmeklēti pacienti.

1988. gadā Damadjans saņēma no toreizējā ASV prezidenta Ronalda Reigana Nacionālo tehnoloģijas sasniegumu medaļu, bet 1989. gadā viņa vārds tika iemūžināts ASV Izgudrotāju slavas zālē. Viņa izgudrojuma patentu ASV Augstākā tiesa apstiprinājusi 1997. gadā.

10 miljonus zviedru kronu (0,7 miljonus latu) vērtā Nobela prēmija medicīnā tiek piešķirta kopš 1901.gada.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu