Kazahstānā par sievas slepkavību apsūdzētā politiķa tiesas prāva var uz visiem laikiem mainīt valsti (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Kazahstānā notikusi tiešsaistes tiesas prāva pret bijuši ministru, kurš apsūdzēts par savas sievas nogalināšanu, ziņo medijs "Independent".

Kazahstānas bijušā ekonomikas ministra, uzņēmēja Kuandika Bišimbajeva tiesāšana saistībā ar viņa sievas Saltanatas Nukenovas nāvi ir satricinājusi Vidusāzijas valsti.

Kuandiks Bišimbajevs.
Kuandiks Bišimbajevs. Foto: AP/Scanpix
Saltanata Nukenova
Saltanata Nukenova Foto: x

Tiesā tika demonstrēti satraucoši videonovērošanas kameru ieraksti par vardarbību ģimenē: tajos redzams, kā eksministrs velk sievu aiz matiem, pēc tam sit ar dūrēm un spārda. Dažas stundas pēc ieraksta viņa nomira no smadzeņu traumas.

Desmitiem tūkstošu cilvēku ir parakstījuši petīcijas, kurās aicināts bargāk sodīt par vardarbību ģimenē.

Pašlaik jēdziens "vardarbība ģimenē" nav iekļauts Kazahstānas kriminālkodeksā.

Senatori 11. aprīlī apstiprināja likumprojektu, ar kuru tiek pastiprināti likumi par vardarbību ģimenē, un četras dienas vēlāk to parakstīja prezidents Kasims-Jomarts Tokajevs. Upurei par godu tas tika nodēvēts par "Saltanatas likumu".

Kazahstānas iedzīvotājus ir aizrāvusi Bišimbajeva tiesas prāva, kas vairāk nekā 19 miljonu iedzīvotāju valstī pirmo reizi tiek translēta tiešsaistē. Ļaudis aktīvi par to runā sociālajos tīklos.

Daudzi šo tiesas prāvu uzskata par patiesības brīdi Tokajeva solījumiem par reformām un amatpersonu saukšanu pie atbildības.

44 gadus vecais Bišimbajevs 2018. gadā tika ieslodzīts cietumā par kukuļņemšanu, bet nepilnus divus gadus pēc 10 gadu cietumsoda tika apžēlots.

31 gadu vecā Nukenova novembrī tika atrasta mirusi restorānā, kas piederēja vienam no viņas vīra radiniekiem.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Bišimbajevs, kurš tika apsūdzēts viņas spīdzināšanā un nogalināšanā, vairākas nedēļas apgalvoja, ka ir nevainīgs. Tomēr trešdien eksministrs tiesā atzina, ka ir viņu piekāvis un "netīši" izraisījis viņas nāvi.

Viņa advokāti sākotnēji apstrīdēja medicīniskos pierādījumus, kas liecināja, ka Nukenova nomira no vairākiem sitieniem pa galvu.

Viņi arī attēloja Nukenovu kā cilvēku, kam ir nosliece uz greizsirdību un vardarbību, lai gan nevienā video no restorāna drošības kamerām, kas tika demonstrēts tiesā, nav redzams, ka viņa uzbrūk Bišimbajevam.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu