Tiesa noraida sūdzību par gāzes tarifu paaugstināšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien noraidīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) sūdzību par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) šā gada 9. aprīlī pieņemto lēmumu atļaut AS «Latvijas gāze» palielināt dabas gāzes tarifus.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers pēc sprieduma pasludināšanas žurnālistiem sacīja, ka vēlas iepazīties ar motivētu spriedumu, taču pašlaik viņš domājot, ka spriedums ir jāpārsūdz. To var izdarīt 20 dienu laikā, iesniedzot apelācijas sūdzību. Pilns sprieduma teksts būs sagatavots 10. decembrī.

Kā aģentūru LETA informēja SPRK Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Līga Rimševiča, SPRK priekšsēdētāja Inna Šteinbuka uzskata, ka šis tiesas spriedums liecina, ka «regulatora lēmumi ir ekonomiski pamatoti un juridiski korekti». Pirms pusotra gada SPRK uzvarējusi tiesas prāvā pret «Latvijas gāzi» (LG), kas regulatoru apsūdzēja par tarifu nepaaugstināšanu, šodien — pret LBAS, kas savukārt apsūdzējusi SPRK par tarifu celšanu.

Pēc Šteinbukas domām, tiesas process parādījis, ka LBAS sakarā ar LG iesniegto tarifu projektu nekādu priekšlikumu nav un nav bijuši. Tas, ko arodbiedrību pārstāvis tiesā minējis kā savus priekšlikumus, ko viņi neesot paspējuši iesniegt, — par tarifu ieviešanas pakāpeniskumu un abonēšanas maksas samazināšanu, apstiprinātajā tarifu projektā jau bijis iestrādāts.

Kā ziņots, LBAS uzskata, ka SPRK darbība, apstiprinot dabasgāzes tarifu projektu bez tā pienācīgas analīzes un sabiedrības viedokļa uzklausīšanas, ir vērtējama kā neprofesionāla un neatbilstoša likuma «Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem» prasībām.

Pēc arodbiedrības pārstāvju domām, SPRK padomes lēmums ir atceļams, jo tas pieņemts pirms SPRK noteikumos paredzētā termiņa, kurā iespējams iesniegt priekšlikumus tarifu projektam. Uzaicinājums izteikt priekšlikumus «Latvijas gāzes» tarifu projektam laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» publicēts 28. martā. Tajā noteikts, ka priekšlikumus var iesniegt 20 dienu laikā pēc sludinājuma publicēšanas. Tomēr lēmums par tarifu apstiprināšanu pieņemts jau 9. aprīlī, nesagaidot 20 dienu termiņa beigas.

Savukārt SPRK pārstāvis, zvērināts advokāts Gundars Cers, iepriekš norādīja, ka normatīvajos aktos nav aizlieguma SPRK padomei lēmumu pieņemt, nenogaidot 20 dienas pēc uzaicinājuma publicēšanas. «Lēmuma pieņemšana neizslēdz iespēju vērsties ar priekšlikumiem pēc tam,» piebilda Cers.

SPRK uzskata, ka LBAS nav pierādījumu tās tiesību vai interešu aizskārumam, arī sūdzībā minētais aizskārums attiecas uz trešajām personām, nevis savienību.

LETA jau ziņoja, ka SPRK iepriekš apstiprināja Latvijas gāzes» iesniegto dabasgāzes tarifu projektu, piekrītot trīs gadu laikā pakāpeniski palielināt vidējo dabasgāzes realizācijas tarifu par 16,5%, neskaitot pievienotās vērtības nodokli. Izmaiņas gāzes tarifos stājās spēkā šā gada 1. jūlijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu