Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Tā kā Saulesdārza nomnieks firma \"Ķeizarmežs\" ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) nav vienojies par jaunā nomas līguma nosacījumiem, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis izsaka šaubas par līguma noslēgšanas iespējamību un sola strīdu atrisināt tiesā.

\"Ir pagājis vairāk nekā gads, un SIA \"Ķeizarmežs\" nav vēlējusies piekrist tam, lai tiktu ievērotas sabiedrības intereses un nomas līguma normas neietvertu teritorijas slēptu privatizāciju. Man jāatzīst, ka visi ministrijas pūliņi būs bijuši veltīgi un acīmredzot tiesas ceļā vajadzēs piedzīt parādus un risināt valsts īpašuma izmantošanas jautājumu,\" paziņojumā presei uzsver Šadurskis.

Ministrs atgādina, ka vienošanās par Saulesdārza teritorijas nomas līguma ar SIA \"Ķeizarmežs\" laušanu parakstīta iepriekšējās valdības pēdējās dienās. \"Minētā vienošanās bija ļoti neizdevīga sabiedrībai,\" uzsver Šadurskis, piebilstot, ka tieši tādēļ nomas līguma laušana netika apstiprināta un ar firmu uzsāktas sarunas par grozījumiem nomas līgumā.

\"SIA \"Ķeizarmežs\" izvēlētā darbības taktika — sarunu laikā mainīt juristus, censties visu katru reizi sākt apspriest no jauna, izvairīšanās no nomas maksas parāda segšanas un tādu līguma punktu iekļaušana, kas ir neizdevīgi sabiedrībai,- parāda, ka, spekulējot ar bērnu un jauniešu sporta jēdzieniem, komersanti cenšas uzspiest sev izdevīgus nosacījumus.

Atzīstu, ka Saulesdārza teritorijā ir notikušas kaut kādas aktivitātes, tur norit bērniem un jauniešiem paredzēti pasākumi. Tomēr vienlaikus esmu spiests arī atzīt, ka SIA \"Ķeizarmežs\" nevēlas parakstīt jauno nomas līguma redakciju,\" paziņojumā pauž izglītības ministrs.

\"Par izvēlētās taktikas turpinājumu uzskatāmi liecina neierašanās uz līguma parakstīšanu, pēdējā brīdī izvirzot ultimatīvas un absurdas prasības. Straujā nostājas maiņa liecina par izvairīšanos no dialoga un laika vilcināšanu, nemaksājot nomas maksu un turpinot lietot valsts mantu,\" uzskata Šadurskis.

Ministrs neizprot \"Delnas\" nostāju

Ministrs izsaka arī neizpratni sakarā ar sabiedrības par atklātību \"Delna\" nostāju, kas \"gada laikā no sabiedrības interešu kaismīgas aizstāves Saulesdārza jautājumā nu kļuvusi par SIA \"Ķeizarmežs\" aizstāvjiem, iestājoties pret līguma laušanu, turklāt, izmantojot tos pašus argumentus, ko iepriekš, tikai tagad par labu citiem\".

\"Atsevišķu personu izteikumi par lielo ieguldījumu jauniešu sportā un interešu izglītībā, pretī prasot piekāpšanos no valsts, mani mudina uz pārdomām. Tad jau varbūt drīzumā visi profesionālā sporta biznesmeņi man iesniegs sarakstus ar to, ko viņi vēlas no valsts — īpašumus, dotācijas, nodokļu atlaides, privilēģijas, skaidru naudu!\" nobeigumā piebilst Šadurskis.

Vēsture

Ministrija ar uzņēmumu vairākkārt nav varējusi vienoties par nomas līguma parakstīšanu un Šadurskis Saulesdārza nomniekam deva iespēju vēl līdz 1.decembrim vienoties ar ministriju par jaunā nomas līguma nosacījumiem un to parakstīt. Līgums paredzēs, ka uzņēmums nevarēs pretendēt uz apsaimniekojamās teritorijas privatizāciju.

Līdz šim izglītības ministri vairākkārt mainījuši lēmumus par Saulesdārza apsaimniekošanu. 2001.gada nogalē ar valdības lēmumu aptuveni puse Saulesdārza teritorijas nodota privatizācijai, taču pēc sabiedrības un amatpersonu protestiem valdība pērnā gada aprīlī svītroja Saulesdārzu no privatizējamo objektu saraksta.

Savukārt iepriekšējās valdības pēdējā darba dienā — 2002.gada 6.novembrī — noslēdza valstij neizdevīgu vienošanos par divu nomas līgumu laušanu ar uzņēmumu \"Ķeizarmežs\". IZM vienošanos neapstiprināja, un \"Ķeizarmežs\" joprojām ir Saulesdārza nomnieks. Par šo vienošanos valdība no darba atbrīvoja IZM valsts sekretāru Andri Sarnoviču.

Saulesdārza kompleksā ir izveidots futbola laukums, sporta skola, kurā trenējas 500 līdz 600 bērnu, un labiekārtota apkārtējā teritorija. \"Ķeizarmežs\" kompleksā ir ieguldījis nedaudz vairāk par 605 tūkstošiem latu.

Rīgas apgabaltiesa IZM prasību pret \"Ķeizarmežu\" par 94 533 latu nomas parāda un nekustamā īpašuma nodokļa piedziņu izskatīs 9.decembrī.

\"Ķeizarmežs\" gatavs segt parādu

\"Ķeizarmeža\" direktors Aivars Trops iepriekš pauda, ka \"esam gatavi segt pusi no minētā nomas parāda, kā bijām vienojušies, taču diskusijas ir par termiņu, kādā tas tiek veikts. Ministrija vēlas saņemt naudu pāris dienu laikā pēc līguma parakstīšanas, kas tīri tehniski nav iespējams\".

Trops norādīja, ka nomas līgumā ar ministriju nepieciešams ļoti precīzi noformulēt, kā nākotnē apsaimniekot Saulesdārza teritoriju un turpināt kompleksa attīstību, ko iespējams veikt vienīgi labvēlīgā vidē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp