KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret Krongornu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Boriss Koļesņikovs

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pirmdien lūdzis Ģenerālprokuratūru sākt kriminālvajāšanu tā dēvētajā digitālās jeb ciparu televīzijas krimināllietā. Kriminālvajāšanu lūgts sākt pret vienu personu — Hariju Krongornu.

Finanšu konsultants Krongorns ir bijušā premjera, uzņēmēja Andra Šķēles firmas «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» (UVK) projektu vadītājs.

Tas nozīmē, ka prokuratūrai būs jālemj par apsūdzības uzrādīšanu Krongornam, kas pašlaik atrodas apcietinājumā. KNAB gan piebilda, ka izmeklēšana krimināllietā vēl nav pabeigta — arī pēc krimināllietas nodošanas prokuratūrai KNAB kopīgi ar Ģenerālprokuratūru turpinās izmeklēšanu.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska apliecināja, ka prokuratūra krimināllietu ir saņēmusi. Viņa sacīja, ka prokuratūra lems par kriminālvajāšanas sākšanu

Harijs Krongorns
  • Dzimis 1968. gadā.
  • 1995. gada decembrī apstiprināts par ārzonas firmas «Quainton Limited» direktoru.
  • Bijis «Ave Lat Grupas» finanšu direktors, «Hanzas uzņēmēja» valdes priekšsēdētājs, AS «Grauss» finanšu direktors.
  • 1997. gada augustā prese ziņo, ka Krongorns neesot iesniedzis iedzīvotāju ienākumu deklarācijas un vispār nav Valsts ieņēmumu dienesta uzskaitē.
  • 2000. gadā AS «New Techology and Business Development Corporation» pārstāvis.
  • 2000. gada aprīlī AS «Laima» akcionāru sapulce ievēlējusi par uzņēmuma padomes locekli.
  • 2000. gada maijā ievēlēts par AS «Latvijas Balzams» valdes locekli.
  • 2001. gada aprīlī ievēlēts par AS «Latvijas Balzams» padomes locekli.
  • 2001. gadā AS «New Technology and Business Development Corporation» likvidators.
  • 2001. gada novembrī SIA «NTBDC S» direktors.
  • 2002. gada janvārī SIA «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» projektu vadītājs.
    2003. gada novembrī aizturēts digitālās televīzijas afēras izmeklēšanā; vainots par naudas piesavināšanos, kas veikta ar līgumiem, kuri noslēgti ar «Kempmayer» un citiem uzņēmumiem.
  • 2003. gada novembrī Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa sankcionējusi apcietinājumu krāpniecības mēģinājumā ar mērķi piesavināties SIA «Latvijas Mobilais telefons» kapitāldaļas.
 

Krimināllieta 1. septembrī tika ierosināta pēc Krimināllikuma 317. panta par dienesta pilnvaru pārsniegšana, pēc 319. panta par valsts amatpersonas bezdarbību, pēc 177. panta par krāpšanu un pēc 195. panta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Krongorns tiek turēts aizdomās par krāpniecības un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas mēģinājumu. Viņš savu vainu noliedz.

KNAB sadarbībā ar Ģenerālprokuratūru joprojām turpinās izmeklēšanu krimināllietā, norādīja KNAB pārstāve Ilze Leimane.

Krongorns atrodas apcietinājumā, ko viņam kā drošības līdzekli piemēroja Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa. Rīgas apgabaltiesa noraidīja sūdzību par apcietinājuma piemērošanu.

1968. gadā dzimušais Krongorns pašlaik ir vienīgais KNAB aizturētais krimināllietā, kas ierosināta par AS «Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs» izveidošanu un līgumu slēgšanu par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā.

Krongorns tika aizturēts starptautiskajā lidostā «Rīga» brīdī, kad vēlējies izlidot no Latvijas. Tādēļ tiesai tika lūgts Krongornu apcietināt, jo KNAB bija radušās pamatotas aizdomas, ka viņš no izmeklēšanas varētu izvairīties un atstāt valsti.

KNAB darbinieki Krongornu aizturēja 10. novembrī, kad arī tika veikta kratīšana viņa dzīvesvietā un darbā — Šķēlem (Tautas partija) piederošajā firmā UVK.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu